Už zítra zde naleznete další skvělé recepty na chutné a zdravé speciality Středomoří. Těšit se můžete na pochoutky španělské, turecké a italské kuchyně.
CHORVATSKO
Dušené jehněčí (Hrvatski lonac)
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 3 hodiny
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
750 g vykostěného jehněčího masa
750 g zelí
300 g brambor
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
3 zralá rajčata
2 středně velké mrkve
2 cibule
1 řapíkatý celer
1 lžíci nasekané petrželky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Maso omyjte a nakrájejte na kostičky, zelí nadrobno nakrouhejte, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Rajčata a mrkve pokrájejte na plátky, cibuli a řapíkatý celer nadrobno. Všechny připravené suroviny naskládejte ve vrstvách do velkého hrnce. Osolte, opepřete a posypejte petrželkou. Zalejte vývarem, přikryjte poklicí a na středním ohni vařte asi 3 hodiny, dokud nebude maso měkké. Podávejte horké.
Ražniči (Raznjici)
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
800 g libového vepřového masa
2 červené papriky
300 g malých brambor
300 g jarních cibulek
150 až 200 g slaniny
3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
150 g hrubé kukuřičné mouky
500 ml olivového oleje ke smažení
sůl a mletý černý pepř
Postup:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky, papriky zbavte jádřinců a pokrájejte na větší kusy, brambory omyjte a ve slupce předvařte. Slaninu nakrájejte na kostičky. Na 4 kovové jehly napichujte střídavě maso, papriku, brambory, cibulky a slaninu. Pokapejte extra panenským olejem, osolte a opepřete. Obalte v kukuřičné mouce. V hluboké pánvi rozpalte olivový olej a špízy zprudka opečte ze všech stran.
ŘECKO
Musaka (Mousaka)
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 70 minut
Doba pečení: 30 minut
2 lilky
1 velkou cibuli
100 ml olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
50 ml suchého červeného vína
300 g loupaných rajčat
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
špetku mleté skořice
2 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
250 ml mléka
50 g strouhaného parmazánu
2 žloutky
sůl a mletý černý pepř
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Lilek nakrájejte na plátky silné asi 5 mm. Dejte je do cedníku, posypejte solí, aby pustily přebytečnou tekutinu a nechte asi 40 minut okapat. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte mleté maso a zprudka osmahněte. Zalejte vínem a nechte vyvařit. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte pokrájená rajčata, muškátový oříšek a skořici. Vařte asi 45 minut, podle potřeby podlejte. Předehřejte troubu na 200.
V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte 2 lžíce hladké mouky a osmažte ji. Za stálého míchání přilejte mléko a přiveďte k varu. Osolte a opepřete. Snižte teplotu, přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte 10 minut. Odstavte z plotny a nechte částečně zchladnout. Pak přidejte sýr a žloutky. Lilek posypejte zbývající moukou. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Lilek smažte po dávkách dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce. Polovinu plátků lilku vyskládejte na dno zapékací formy. Přelejte masovou směsí, navrch rozložte zbytek lilku. Vše zalejte sýrovou omáčkou. Pečte asi 30 minut, až sýr zezlátne.
Tzatziki
Doba přípravy: 15 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
2 salátové okurky
500 ml řeckého jogurtu
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíci bílého vinného octa
2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na hodně malé kousky (případně nahrubo nastrouhejte), vložte do cedníku a nechte oakapat. Mezitím si připravte zálivku. Jogurt vyšlehejte dohladka, vmíchejte prolisovaný česnek, vinný ocet a olej, podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte okurku a promíchejte. Salát dejte vychladit do ledničky.