Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komedie Vrchní, prchni se stala kultem, ale tyto zákulisní zajímavosti jste o ní určitě nevěděli!

  • Vrchní, prchni!
    18. března 2024 | 06:00

    Příběh sukničkáře a knihkupce Dalibora Vrány, kterého už nebaví žít od výplaty k výplatě, a tak začne okrádat hosty restaurací coby falešný číšník, se stal legendární. Stvořilo ho populární tvůrčí duo Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák a baví nás i po více než čtyřiceti letech. Co se ale dělo v zákulisí populárního filmu?

    Ve filmu se objevilo spoustu známých i neznámých herců, přičemž hlavní role se zhostil Josef Abrhám a jeho manželku ztvárnila jeho skutečná žena Libuše Šafránková. Zazněly tam legendární hlášky, které zlidověly, a nezapomenutelná je také honička na karlovarské kolonádě, která patří mezi nejdelší filmové záběry bez střihu vůbec. Právem je komedie označovaná za stříbro české kinematografie. Pojďme si prohlédnout několik zajímavostí o filmu.

  • Skutečný falešný vrchní

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Film byl natočený na základě skutečného případu. Ten se stal v Anglii krátce po druhé světové válce. Muž, který pracoval jako číšník, přišel o práci, a tak se rozhodl krást. Vybíral si vyhlášené velké restaurace, které dobře znal. Tady postupoval obdobně jako filmový Vrána. Nakonec ho chytili a odsoudili na 3 roky do vězení. Otázkou je, jestli mu to za to stálo. Vydělal si totiž v přepočtu pouhých 800 korun.

  • Čachry s herci

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Zdeněk Svěrák chtěl do titulní role knihkupce Vrány obsadit Petra Nárožného a psal mu dialogy přímo na míru. Z toho nebyl nadšený ale režisér Smoljak, který měl o Vránovi jiné představy. Nelíbilo se mu, že Nárožný byl tehdy prezentovaný jako cholerický vztekloun, a tak se rozhodl pro Josefa Abrháma. Zato někteří obsazení herci se do filmu dostali náhodou. Třeba Karel Šíp se jel jen podívat na natáčení, a když už tam byl, tak mu dal režisér malou roli jednoho z abiturientů.

  • Skutečná facka

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Nezapomenutelné jsou scény, v níž figurují Josef Abrhám a Libuše Šafránková. Byly tak dobře zahrané, až vypadaly jako by byly vytržené ze skutečného života. Herci do svých rolí dali opravdu hodně, až to doslova bolelo. Například facka, kterou ve filmu Šafránková uštědřila svému manželovi byla pravá, a dokonce jich padlo víc, protože se scéna natáčela několikrát kvůli zvolení nejvhodnějšího záběru.

  • Rodinná záležitost

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Režisér Smoljak běžně do menších rolí obsazoval své známé a blízké. Ve Vrchní, prchni! se dokonce objevila téměř jeho celá rodina. Ženu, která neví, jak zareagovat na dotaz pana Pařízka (Zdeněk Svěrák), zda už přišel Prdlavka domů, hraje režisérova maminka. Dále se v horském hotelu mihne i Smoljakova manželka Dáša a později i dcery Kateřina a Alžběta na psím spřežení. Na zasněženém parkovišti pak hledá vrchního režisérův syn David a syn Filip zase před domem na pražském Žižkově hlásí panu Pařízkovi, zda u jeho auta svítí světla a troubí klakson.

  • Zakázaná scéna

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Tak jak už to u filmů, které vznikly za socialismu, bývá, tak i v legendární komedii se objevila scéna, která neprošla. V ní Dalibor Vrána zavítal do divadelního klubu a zkasíroval přítomné umělce. Ti však odmítli zaplatit, protože byli zvyklí, že se jim útrata připisuje na účet. Zde si zahráli Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Jana Brjchová, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý a Jiří Suchý. A právě poslední zmiňovaný neměl povoleno tehdy natáčet, a proto tehdejší ústřední dramaturg Filmového studia Barrandov Ludvík Toman nařídil scénu vystřihnout.

  • Kde se natáčelo

    Autor: Filmové studio Barrandov

    Film se natáčel hlavně v Praze na Žižkově ve Vozové ulici, kde bydlel Dalibor Vrána, a na křižovatce ulic Kaprová a Žatecká, kde se nacházelo knihkupectví. To skutečně fungovalo od roku 1933 až do roku 2016, kdy ho nahradilo Bistro Kaprova. Restaurace U Dvou koček, kde Vrána začal se svým podvodem, se nachází na Uhelném trhu, restaurace Dubonet byste našli na rohu ulic Dlouhé a Revoluční. Dále se natáčelo v Hotelu Hubertus ve Špindlerově Mlýně nebo v Karlových Varech na věhlasné kolonádě.

  • Šošolová polévka

    Autor: Profimedia.cz

    V jedné scéně postava Milady Ježkové falešnému vrchnímu platí šošolovou polévku. Jde čistě o výraz, který si vymyslel Zdeněk Svěrák a ve skutečnosti jde o čočkovou polévku. „Když se chtěla moje maminka pochlubit sousedkám, že už umím mluvit, naklonila se ke mně do kočárku a zeptala se, jakou polévku mám nejradši. A já údajně odpovídal: ,šošolovou',“ řekl k tomu Svěrák.

  • Zastávka U Prdlavky

    Autor: Profimedia.cz

    Na pražském Žižkově, nedaleko místa, kde bydlel filmový knihkupec Dalibor Vrána, v roce 2021 vznikla nová autobusová zastávka, která dostala název U Prdlavky (přezdívka Vávry). Dokonce ji pokřtil sám Zdeněk Svěrák, a jeho hlas zastávku oznamuje i v nově otevřené autobusové lince. Zajímavé také je, že jen pár týdnů po odhalení zastávky hned pražský dopravní podnik řešil krádeže tabule s názvem. Proto začal na svém e-shopu nabízet její kopii za 50 korun.

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.