Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fenomén Copperfield! Kam se poděl nejznámější kouzelník?

27. ledna 2024 | 06:00

Jeho jméno zná snad každý. Nejznámější a nejbohatší iluzionista všech dob se těšil dlouhá léta ohromné slávě a milionům fanoušků po celém světě nabízel neuvěřitelnou podívanou. I když dnes o něm není zdaleka tolik slyšet, jeho extravagantní kouzla, triky a iluze stále berou dech…

Výjimečný už od dětství

Už jako malý kluk s rodným jménem David Seth Kotkin propadl magii. Vážně se jí začal věnovat od deseti let, kdy vystupoval jako Davino the Boy Magician. Své umělecké jméno, které známe dodnes, si pak později vypůjčil z románu Charlese Dickense. Jako nejmladší mág v historii byl v šestnácti letech přijat do Společnosti amerických kouzelníků, a dokonce přednášel o magii na univerzitě v New Yorku. A jeho hvězdná kariéra stoupala rychle vzhůru. Později dostal nabídku na svůj vlastní pořad a znovu a znovu šokoval diváky novými a velkolepými iluzemi.

Ty nejlepší triky všech dob

Mezi jeho nejznámější a zároveň nejšílenější kousky patřily zmizení sochy Svobody nebo průchod skrze Velkou čínskou zeď. Povedlo se mu také přežít nebezpečný pád do Niagarských vodopádů, dokázal létat a unikl z vězení Alcatraz. Zatímco příprava jednoho čísla trvala podle jeho slov různě dlouhou dobu, nejčastěji kolem dvou roků, iluzi létání piloval celých 7 let, než ji představil divákům.

Autor: Profimedia.cz

Pražská show diváky nadchla

V prosinci roku 1998 také navštívil Prahu a ti, kteří se dostali na jeho show, určitě nelitovali. Vrcholem dvou zcela vyprodaných vystoupení bylo zmizení třinácti náhodně vybraných lidí před zraky téměř šesti tisíc diváků. Dalším skvělým a zábavným trikem bylo, když vybraným divačkám vyměnil spodní prádlo, aniž by je svlékl. Mezi další vynikající kousky jistě patřil trik s obřím ventilátorem a krabicí, do níž se nechal zavřít, aby se poté nečekaně objevil uprostřed haly. Stejně tak všichni nevěřícně pozorovali, jak se samotný David dokázal rozpůlit v pase a jak dolní polovina těla pochodovala vedle té horní.

Autor: Profimedia.cz

Osudové ženy

O fanynky neměl charismatický David nikdy nouzi. Partnerky si ale nevybíral mezi „obyčejnými“ dívkami. Svým šarmem okouzlil například topmodelku Claudii Schiffer, která mu nějaký čas dělala asistentku při iluzích. Vydrželi spolu šest let. I když se zasnoubili, ke svatbě nikdy nedošlo. Další Davidovou osudovou ženou byla česká modelka Marie Petličková, se kterou má dva potomky, a to syna Dylana a dceru Audrey. Ale ani s tou se nedostal k oltáři. Poslední přítelkyní je mladá francouzská modelka Chloe Gosselin, s níž je mág zasnouben od roku 2014. A mají spolu dceru Sky.

Co dělá David Copperfield dnes?

I když to může vypadat, že Copperfield prostřednictvím svých kouzel opravdu zmizel, stále ve svých šedesáti šesti letech aktivně vystupuje na svých kouzelnických show v Las Vegas. A i když už neohromuje celý svět, bedlivě si střeží své soukromí a užívá si svého zaslouženého jmění. Jeho majetek je totiž odhadován na 800 milionů dolarů. Kromě několika honosných sídel mu patří také 11 ostrovů na Bahamách. Ročně si různými vystoupeními a prodejem vlastního jména přijde na zisk kolem 60 milionů dolarů. A pyšnit se může i několika oceněními. Je například držitelem 21 cen Emmy za své televizní pořady. Patří mu 11 Guinnessových světových rekordů, například v počtu kouzelnických představení za rok nebo v počtu nejvíce prodaných vstupenek na světě v kategorii sólových bavičů. Ale kdoví, třeba nás nejznámější kouzelník na světě, jehož jméno rezonuje napříč několika generacemi, ještě něčím opravdu výjimečným překvapí.

Autor: beni, Prostě fenomén