Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Legendární reklamu s Trojanem museli stáhnout. Pamatujete, proč se dostala na listinu zakázaných?

Legendární reklamu s Trojanem museli stáhnout. Pamatujete, proč se dostala na zakázanou listinu?
30. ledna 2024 | 06:00

Dobře zapamatovatelnou reklamu, která by nás v poslední době uchvátila natolik, že rozhořčení z přerušení oblíbeného seriálu či filmu by šlo úplně stranou, hledáme jen stěží. Ačkoliv jsme se díky technologickému pokroku dočkali vizuálně působivých spotů, tak se z nich kvůli všudypřítomné hyperkorektnosti jaksi vytratil humor, chybí jim atraktivita a svoboda projevu. A právě na tu v minulosti doplatilo několik reklam, a dostaly se tak na seznam zakázaných. Proč tomu tak bylo v případě reklamy na T-Mobile, v níž byl hlavní hvězdou herec Ivan Trojan?

Když je cynický humor potrestán

Reklamy zejména z počátku nového milénia se těšily nevídané oblibě vzhledem k nevybíravému cynickému humoru, díky němuž se vepsaly do paměti diváků. Tvůrci na něj však několikrát doplatili. Chytlavá reklama na Fidorku s andělsky krásnou holčičkou se přerodila v odstrašující marketingový spot, který dle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání porušil zákon o regulaci reklamy. Reklama nabádala k dětskému násilí, zpochybnila i morálku a výchovu.

Ikonická reklama Milana Šteindlera na barvu AntiRezin to pro změnu schytala za znevažování společenského postavení seniorů, reklamní spot na T-Mobile z roku 2014 pak zvedl mandle polským sousedům. Kde byl hlavní kámen úrazu?

Skandalizující prezentace polských sousedů

V reklamě na českého operátora se zhostil hlavní role herec Ivan Trojan. Coby učitel vede svou třídu na běžkách v zasněženém lese a v momentě, kdy se mu rozezní telefon, se mu náhle rozbije. Když se začíná rozčilovat, že je to zatracený krám, v tu ránu se objeví polsky mluvící muž s knírkem maskovaný smrčkem, který mu začne nabízet nespočet pochybných věcí ze svého kuriózního přenosného obchodu. Nakonec mu nabídne i výměnu telefonu, ta mu přijde vhod. Ovšem do doby, než si ho vyzkouší a rozbije se mu na kusy. Když ho chce vrátit zpět, po mluvícím stromečku jako by se slehla zem.

Jak bývá zvykem, český operátor sází v reklamách na specifický humor a jistou dávku nadsázky, sousedé však nejsou stejného ražení, a sklidil tak salvu kritiky v polských médiích. „Důrazně protestuji proti takovýmto spojením, která zjednodušujícím a skandalizujícím způsobem prezentují Poláky,“ uvedla tehdy v dopise českému vedení telekomunikační firmy velvyslankyně Gražyna Bernatowicz.

Na reklamní spot se podívejte zde:

Následně apelovala na okamžité stáhnutí spotu. Arbitrážní komise Rady pro reklamu pak na svém zasedání vyhodnotila reklamu jako neetickou, na základě čehož byla z televizního vysílání stažena a odstraněna byla i z on-line komunikačních kanálů T-Mobile.

Věděli jste, že…

Poznali jste, kdo ztvárnil pofidérního šmelináře z česko-polských hranic? Vtipnou roli si střihl herec Jakub Žáček, absolvent DAMU studující pod vedením profesora Josefa Krofty. Proslavil se divadelními rolemi v Divadle Archa, Divadle Minor či v Divadle v Dlouhé, do povědomí diváků se pak dostal zejména rolí v seriálech Comeback, Temný Kraj, Svět pod hlavou či Sex O’Clock. Na kontě má však i řadu známých filmů, jako jsou Padesátka, Čertí brko nebo Hodinářův učeň.

seriál Sex O'Clock: Maxmilián Kocek, Jakub Žáček
Autor: Photo © Voyo Originál

Film Hodinářův učeň (2019): Jakub Žáček, Václav Neužil ml., Jaroslav Plesl
Autor: Photo © Evolution Films / Zuzana Panská

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén