Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oscarový snímek plný překvapení: Těchhle 8 zajímavostí o filmu Kolja jste netušili!

  • Film Kolja
    24. listopadu 2023 | 06:00

    Zdeněk a Jan Svěrákovi měli strach, zda české publikum pouhých pár let po pádu komunistického režimu přijme příběh o ruském chlapci. Jejich obavy však byly naprosto zbytečné. Ihned po premiéře v roce 1996 se stal snímek naprostou senzací a nejúspěšnějším filmem své doby. Obdržel šest Českých lvů a za oceánem získal Oscara za nejlepší zahraniční film i Zlatý glóbus. Co jste o natáčení jednoho z nejlepších českých snímků možná nevěděli? 

     

  • Představitel Kolji dnes prodává hodinky

    Autor: Biograf / Česká televize

    Když mu bylo šest let, objevili ho ve školce agenti oscarového režiséra Nikity Michalkova. S matkou a sestrou Annou odjel do daleké Prahy, kde se věnoval natáčení Kolji a chodil do české školy. V roce 1996 získal Českého lva za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Dostal i další nabídku na natáčení, ale jeho rodina nedostala povolení k pobytu, a tak se museli vrátit zpět do Moskvy. Poté získal ještě pár menších rolí. Chtěl studovat herectví nebo produkci, ale nedostal se na divadelní fakultu. Stal se proto na pár let zástupcem náčelníka braneckého oddělení na okresní vojenské správě, kde připravoval mladé vojáky na službu v armádě. Dnes se věnuje prodeji švýcarských hodinek a ve svých třiatřiceti letech je stále svobodný a bezdětný.

    VIDEO: Českej biják: Kolja...

    Video se připravuje ...
    Českej biják: Kolja • VIDEO: Videohub

     

  • Déšť za 200 tisíc

    Autor: Biograf / Česká televize

    Skutečný déšť by na kameře nebyl vidět, a tak se tyto scény na hřbitově natáčely za pomocí hasičské cisterny a speciálního systému trubek, které vytvořily déšť umělý. Celá akce stála 200 tisíc korun.

     

  • Vetchý a jeho fenka

    Autor: Biograf / Česká televize

    V roli hrobníka viděl Jan Svěrák spíše Bolka Polívku. Zdeněk Svěrák si však nakonec prosadil Ondřeje Vetchého. Ve filmu si zahrála i Vetchého fenka Barča. Vedle svého páníčka pak zazářila také ve snímku Tmavomodrý svět, který také psal Zdeněk Svěrák a režíroval jeho syn Jan.

     

  • Františka Louku ženy neměly zajímat

    Autor: www.csfd.cz

    Zdeněk Svěrák viděl svůj film až dva dny před oficiální premiérou. Roli Františka Louky si přitom psal sám na tělo a scénář psal dva roky. Hlavní postava se měla však původně jmenovat Jaromír. Ten měl pracovat jako archivář a o ženy neměl mít vůbec zájem. Nakonec byl z hlavní postavy starý mládenec, který ženy střídal, a dokonce se uchýlil k fingovanému sňatku s Ruskou.

     

  • Trable se zubem

    Autor: Biograf / Česká televize

    Během natáčení se Andreji Chalimonovi začal viklat přední zub. Jeho vypadnutí předešli filmaři s pomocí zubaře, který ho zezadu přilepil k okolním pevným zubům.

     

  • Jak se film bude jmenovat?

    Autor: Biograf / Česká televize

    Ve hře bylo hned několik názvů tohoto snímku. Padly verze jako Trabant, Dušičky, Cizí kluk nebo Papírová svatba. Nakonec vyhrál Kolja.

     

  • Neskutečný úspěch

    Autor: archiv Blesku

    Jedná se o jediný český film, který získal v porevolučních časech svobodné kinematografie Oscara. Česká filmová kritika film v roce 2019 označila za nejlepší snímek posledních 30 let. Rozpočet filmu byl 28 milionů korun. 

     

  • Maminka Stella

    Autor: www.csfd.cz

    Ve filmu hraje maminku Františka Louky Stella Zázvorková. Věkový rozdíl byl mezi nimi přitom pouhých čtrnáct let. Ve filmu to však nejde vůbec poznat.

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.