Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tohle jste o filmové Popelce netušili! Šafránková mrzla, Menšík se opil a Jandák si nalomil kostrč

  • popelka
    28. prosince 2023 | 06:00

    Zfilmovaná knižní předloha Boženy Němcové se v podání režiséra Václava Vorlíčka stala jednoznačně nejoblíbenějším zpracováním pohádkové klasiky. Filmová pohádka zaznamenala úspěch i v zahraničí, a dokonce se vysílá až ve Spojených arabských emirátech. Popularitu si získala napříč generacemi a v televizním programu si vydobyla status štědrovečerní klasiky. Připravili jsme si pro vás 10 zajímavostí, které jste o filmu netušili!

  • 1. Popelkou měla být jiná herečka

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Jen sotva si dovedeme v roli Popelky představit někoho jiného než Libuši Šafránkovou. Jenže původně ji měla hrát jiná herečka. Režisér Václav Vorlíček si totiž pro hlavní roli vyhlédl herečku Janu Preissovou. Ta však nabídku odmítla, protože byla v pokročilém stadiu těhotenství, a tak si režisér vzpomněl na mladou Barunku z Babičky. Její velkou výhodou bylo, že uměla perfektně jezdit na koni, takže ji kaskadérka mohla zastoupit jen ve scéně, při níž na koni přeskakuje spadlý strom v lese. Navíc se svou něžnou křehkostí pro roli báječně hodila.

    VIDEO: Tři oříšky pro Popelku – kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky...

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • 2. Opilý Vladimír Menšík

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Vladimír Menšík dostal ve filmu menší roli čeledína Vincka. V závěrečné scéně, kdy si princ konečně přišel na dvůr pro svou pravou Popelku, toho ale jindy upovídaný herec moc nenamluvil. To protože měl už "pěkně nakoupíno", a tak tam jen stál a hleděl kamsi do dáli nepřítomným výrazem, zatímco všichni ostatní radostně házeli čapkami do vzduchu a skandovali: „A bude svatba, hurá!“ Důvodem jeho podroušeného stavu byl údajně velkolepý mejdan, který si večer před natáčením scény užíval s Vítězslavem Jandákem, který si zahrál jednoho z princových kumpánů.

  • 3. Pády a nalomená kostrč

    Autor: Profimedia.cz

    Film se neobešel bez úrazů. Například Vítězslav Jandák v jednom rozhovoru uvedl, že spadl z koně a zlomil si kostrč. Poblíž vždy stála sanitka, a tak od zdravotníků dostal injekce, aby mohl vůbec hrát. Nepříjemný okamžik zažil i Pavel Trávníček, jeho kůň při natáčení na Šumavě zapadl do zasněžené jámy a byl ponořený až po uši ve sněhu. Pády se nevyhnuly ani herci Janovi Libíčkovi, představiteli preceptora, který se ocital každou chvíli na zemi kvůli těžkému kožichu.

  • 4. Neshody mezi režisérem a králem

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Režisér Vorlíček měl trochu problém s německým hercem Rolfem Hoppe, představitelem krále. Prý nechápal, co vlastně hraje, a chtěl roli pojmout jinak. Jedna scéna se kvůli němu musela dokonce předělat. Šlo o moment, kdy chce princ utéct se svými společníky ven a vysvětluje otci, jak mají v plánu studium dějepravy, načež král otevírá okno a usmívá se dolů na jeho kumpány s kušemi. Původně měl na ně zároveň zavolat, jenže mu to nešlo. Po několika nevydařených pokusech to režisér vzdal, a tak ve scéně jen otevírá okno a nic neříká.

  • 5. Všechno na první pokus

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    V té době šlo o jeden z nejdražších českých filmů, stál 6 milionů korun. Protože se točilo na drahý film, tak režisér trval na tom, aby se všechny scény zvládly jen na jeden pokus. To samozřejmě vždycky nevyšlo. Taková scéna, při které Pavel Trávníček běží za Popelkou ze zámku, se musela kvůli větru opakovat padesátkrát.

  • 6. Pavla Trávníčka předabovali

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Nejen německé herce namlouval někdo jiný. Režisérovi se nelíbil moravský přízvuk Pavla Trávníčka, a proto se ho rozhodl nechat předabovat. Hlas mu propůjčil herec Petr Svojtka. Ten si osobně o pár let později zahrál po boku Libuše Šafránkové v pohádce Malá mořská víla.

  • 7. Zapáchající umělý sníh

    Autor: csfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Protože šlo o zimní pohádku, musela být krajina neustále zasypaná sněhem. To se ale ne vždy podařilo, a tak tomu musel štáb občas pomoct umělým sněhem. To se stalo například při natáčení v Německu, kam byl dovezen umělý sníh z rybích konzerváren. A tak museli herci i štáb přetrpět příšerný zápach...

  • 8. Chyby ve filmu

    Autor: Filmové studio Barrandov / DEFA

    I v legendární pohádce pozorný divák objeví chyby. Třeba při Popelčině jízdě na koni lesem je vidět, že má v jedné scéně bílé punčochy a v další modré nebo že drží v ruce bičík, který před nasednutím na koně neměla. Chybka se vloudila i při praní prádla v potoce. V jednom záběru má Popelka prádlo po pravé ruce, ale jakmile se objeví Vincek, je to naopak. Když zase Menšík řeže v sadu větve, tak je v záběru v dálce vidět sloup s elektrickým vedením.

  • 9. Jurášků bylo víc

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Popelčin kůň Jurášek ve skutečnosti nebyl jeden, ale byli hned tři. Ve stáji můžete vidět jednoho koně se zimní srstí, při projížďce lesem už byl bez zimní srsti a třetí si zahrál při natáčení v Německu.

  • 10. Herci v kostýmech mrzli

    Autor: čsfd.cz/ Filmové studio Barrandov / DEFA

    Původně chtěl režisér Vorlíček natáčet pohádku v létě, kvůli komplikacím se ale nakonec natáčelo během zimních měsíců. Jenže kostýmy už byly ušité z lehčích materiálů, a tak herci většinou mrzli. Nejhůř na tom byla Libuše Šafránková při závěrečné scéně, v níž jede brzy ráno po pláni ve slabých šatech. Teploty se venku pohybovaly kolem minus 20 stupňů Celsia.

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.