Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Populární seriál Bylo nás pět: Jak dnes žijí dětské hvězdy Bajza nebo Zilvar z chudobince?

9. listopadu 2023 | 06:00

Příběhy plné dobrodružství, které zažívá pětice kluků, jsme si zamilovali tak, že nás neomrzí ani po téměř třiceti letech. I proto Česká televize seriál Bylo nás pět, který je natočený podle knižní předlohy Karla Poláčka, neustále nasazuje do svého programu. Režisér Karel Smyczek tam obsadil slavné herce a do dětských rolí zcela neznámé tváře. Co dělají dnes?

Z Péti Bajzy je uznávaný umělec

Hlavní postavu Péti Bajzy ztvárnil Adam Novák (43), který si zahrál už předtím v česko-německé verzi Správná šestka. Nějaké zkušenosti před kamerou ale získal i v Arabele nebo Freonovém duchovi. Nicméně až díky tomuto seriálu se skutečně proslavil. Navzdory popularitě se vydal jinou cestou a stal se výtvarníkem a scénografem.

Adam Novák se herectví dál věnuje okrajově.
Autor: csfd.cz/Česká televize

Na rozdíl od své slavnější sestry Sandry Novákové, která si v seriálu zahrála Evičku z cukrárny, se věnuje herectví jen okrajově a občas vystupuje na divadelních prknech. Podle posledních informací je ženatý a má syna Maxmiliána a dceru Jasmínku.

Video: Režisér a herci o natáčení seriálu Bylo nás pět: Tohle už by dneska neprošlo!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Čeněk Jirsák a Antonín Bejval zůstali v oboru

Sice to vypadá, že se po nich slehla zem, ale ve skutečnosti jsou v hereckém světě stále, i když jinak. Jaroslav Pauer, který hrál rošťáka Čeňka Jirsáka, vystudoval na FAMU a věnoval se dál scenáristice a režii. Do záře reflektorů se přitom dostal úplnou náhodou. Předtím si totiž zahrál už v seriálu Arabela, na jehož konkurz šel jen jako doprovod své sestry, kterou na rozdíl od něj režisér Václav Vorlíček nakonec neobsadil.

Představitel Čeňka Jirsáka pracuje u filmu.
Autor: csfd.cz/Česká televize

Zato úplně první hereckou příležitostí byla role Antonína Bejvala pro Štěpána Benyovszkého, kterému dal seriál Bylo nás pět životní směr. Stal se z něj divadelní režisér a dramaturg. Nejprve působil v pražském souboru Kabaret Caligula a dnes je v tanečním souboru Dekkadancers. Herectví odsunul na vedlejší kolej. Objevil se například ve filmu Všechno bude (2018) coby policista nebo v třetí epizodě seriálu Sever (2019).

Antonín Bejval působí na divadelní scéně.
Autor: csfd.cz/Česká televize

Někteří se stáhli z veřejného života

Určitě si pamatujete zrzka Edu Kemlinka. V této roli se představil Jan Brynych, pro kterého to byl první herecký počin. Pak už se objevil jen v menší roli poslíčka v seriálu Draculův švagr (1996). Nakonec dal přednost jinému oboru a vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze.

Výraznou postavou byl i starší kamarád chlapců Pepek Zilvar z chudobince, který s nimi rád podnikal všechny špatnosti. Zajímavé bylo, že do seriálu potřeboval režisér kluka, který kouří, což Jan Müller s přehledem splňoval, a také se pro roli naučil pověstný fígl se schováním cigarety v puse.

Herec už pak podobně jako ostatní aktivně nehrál, nicméně se objevil ještě v pohádce Lotrando a Zubejda (1996) a po delší pauze pak v seriálu Einstein – Případy nesnesitelného génia (2020).

Autor: csfd.cz/Česká televize

Místo herce mechanikem

Z hereckého světa se úplně stáhl Jakub Hladík, který v seriálu ztvárnil tlouštíka Otakárka. Sice si pak ještě zahrál ve filmu Lotrando a Zubejda nebo ve filmu Svědectví (1997), ale pak dal raději přednost profesi mechanika.

Jak hvězdy seriálu Bylo nás pět vypadají dnes, si prohlédněte v GALERII.

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén