Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„To je státní hymna, ty vole!“ Z kultovních Samotářů jsou padesátníci. Jak se jejich představitelé změnili?

7. listopadu 2023 | 05:00

V roce 2000 vznikl pod režisérským dohledem Davida Ondříčka film, který oslovil mladou generaci. V kultovním snímku Samotáři se totiž našel každý, kdo řešil nějaké milostné trable. Od jejich premiéry ale uplynulo takřka čtvrtstoletí a z mladých Samotářů jsou dnes padesátníci. Jak se jejich představitelé změnili a jak dnes žijí?

 

 

Život mladé generace na přelomu milénií

Sedm mladých lidí se na konci devadesátých let snaží vyřešit své osobní problémy. Film poukazuje na všechny životní peripetie, se kterými se musí tito lidé dennodenně potýkat, a zobrazuje jejich vztahy, které jsou náročné a chaotické a často je dovedou zpátky do samoty. Snímek Samotáři byl tak úspěšný hlavně kvůli tomu, že se v osudech těchto lidí našel skoro každý z nás. A taky díky hláškám, které si pamatujeme dodnes.

VIDEO: Co jste nevěděli o filmu Samotáři – zajímavosti, chyby i ocenění...

Video se připravuje ...
Co jste nevěděli o filmu Samotáři – zajímavosti, chyby i ocenění • VIDEO: Videohub

Macháček, Schneiderová a další hvězdy Samotářů

David Ondříček měl jasnou představu o tom, jak by měly postavy Samotářů vypadat, a ze svých požadavků nechtěl ustupovat. Herce proto hledal dlouhé čtyři měsíce po různých divadlech, filmových festivalech a castinzích. Nejdéle hledal někoho, kdo ztvární komplikovanou postavu Hanky. Nakonec do této role byla obsazena Jitka Schneiderová. Stejně půvabná, jako byla v Samotářích, je i dnes a patří mezi nejpřitažlivější české herečky. A jak na tom byla s láskou v reálném životě?

První láska Davida Švehlíka

V roce 2004 si Schneiderová vzala Davida Švehlíka, se kterým se sblížila díky představení Král Lear v rámci Pražských shakespearovských slavností. Pro Švehlíka byla Jitka jeho první láskou i první sexuální partnerkou. Po gymnáziu začal studovat v litoměřickém Teologickém konviktu, protože se chtěl stát knězem, a dokonce strávil dva roky v Římě. Nakonec však vystudoval filozofii a poté ještě režii. Po narození dcery Sofie Anny se jejich život obrátil naruby a vztah vyšuměl. Jitka se zamilovala do podnikatele Davida Císaře, Švehlík si pak v roce 2015 vzal současnou manželku Vendulu.

Autor: Česká televize

Jiří Macháček ve filmu ztvárnil postavu Jakuba, který je většinu času pod vlivem marihuany. Tyto stavy nemusel herec ani příliš předstírat, protože po celou dobu natáčení marihuanu kouřil doopravdy. Ve filmu si postava Jakuba z jointa potáhla celkem sedmatřicetkrát a díky tomu působila tak věrohodně. Herec si však kvůli tomu údajně nepamatuje většinu natáčení. Za roli věčně zkouřeného Jakuba získal Českého lva za nejlepší mužskou vedlejší roli.

Hvězdná éra Jiřího Macháčka

Po Samotářích následovaly další úspěšné filmy, ve kterých se Jiří Macháček objevil. Mezi ně patří například Horem pádem, Ženy v pokušení, Muži v naději nebo Toman. Kromě herectví se věnuje své hudební skupině MIG 21, ve které působí jako zpěvák a textař. Od kultovních Samotářů uběhlo třiadvacet let, Jiřímu Macháčkovi přibyly nějaké ty vrásky a šediny, stále to však umí na pódiu rozpálit.

Od roku 2000 je jeho partnerkou Kristina Dufková, režisérka animovaných filmů, se kterou má dceru Bertu a syna Antonína. S Kristinou se seznámil v Písku, ona tam tehdy studovala animovanou tvorbu na Vyšší odborné škole filmové, on tam byl s divadlem na představení a potkali se v baru.

Tajuplná postava Vesny

Do role tajemné Vesny byla obsazena makedonská herečka Labina Mitevská, kterou potkal Petr Zelenka, jeden ze scenáristů, na filmovém festivalu v Chotěbuzi. Labina znala jeho předchozí filmy a díky tomu přijala pozvání na natáčení do Prahy. Scénář k filmu dostala nejdříve v angličtině, ale hned se začala učit česky. Pro Labinu šlo o první a zároveň poslední natáčení u nás. 

Autor: Česká televize

Z prostoru před kamerou se přesunula také do filmového zákulisí, je nejen herečkou, ale i producentkou. Natočila například dokument o Matce Tereze. Z velkého světa se vrátila zase domů, do Makedonie. Společně se svými sourozenci vlastní Mitevská filmovou společnost, ve které se věnuje produkci, a čas tráví nejraději se svou dcerou Vegou.

Trojan a jeho nešťastně zamilovaná postava

Ve filmu si zahrál také Ivan Trojan, který ztvárnil ženatého doktora obsesivně zamilovaného do jiné ženy, a v této hořké komedii herec debutoval. David Ondříček netušil, že Ivan Trojan natáčel Četnické humoresky a byl zvyklý stát před kamerou. Bylo mu podezřelé, že herce do filmu ještě nikdo neobsadil. Ivan Trojan byl však na Samotáře připravený a svou roli ztvárnil skvěle.

Od té doby má Ivan Trojan na svém kontě nespočet skvělých filmů a jeho herecký talent ho řadí mezi nejlepší české herce. Zatímco na pracovní rovině se mu daří skvěle, jeho osobní život utrpěl minulý rok velkou ránu. Po dlouhých třiceti letech šli on a jeho dnes již bývalá manželka Klára Pollertová-Trojanová od sebe. Přestože zvládli překonat spoustu náročných životních situací jako ztrátu dítěte nebo deprese, kterými herečka dlouhá léta trpí, další krizi společně vyřešit nedokázali a rozhodli se pro rozvod. Mají spolu čtyři syny.

Autor: Česká televize

Dále jsme mohli v Samotářích vidět například Sašu Rašilova, který si zahrál rozhlasového moderátora Petra. Ten se snaží pochopit život skrze nahrávky "opravdového života" pouštěné do éteru. Věděli jste, že s Jitkou Schneiderovou tvořil filmový pár i po Samotářích? Stalo se tak v seriálu Rudyho má každý rád z roku 2015. 

Divoké období Saši Rašilova

Podobně jako mnoho umělců si prošel i Saša Rašilov divočejším obdobím. Po rozvodu s herečkou Vandou Hybnerovou, se kterou má dvě dcery, měl podivné období doprovázené pochybnými lidmi a svůj žal utápěl v alkoholu. Vše se ale změnilo v okamžiku, kdy poznal svou současnou manželku Lídu. Té však vadilo, že herec pije, a proto ze dne na den přestal. Mají spolu dvě dcery a jsou velmi šťastní. Kromě herectví se Saša Rašilov věnuje také dabingu. Svůj hlas po léta propůjčuje hlavně Johnnymu Deppovi.

Autor: Česká televize

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén