Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pamatujete na dětské hvězdy z Arabely? Z Mařenky je učitelka, Honzík je režisér

14. ledna 2024 | 06:00

Pamatujete na kouzelný prsten, který vám jedním otočením splnil jakékoliv přání? Každý z nás toužil si Arabelin šperk alespoň jednou v životě vyzkoušet. Od uvedení slavného seriálu už uběhlo neuvěřitelných třiačtyřicet let. Co teď vlastně dělají představitelé Honzíka a Mařenky? 

Seriál plný hereckých hvězd

Dětský seriál Arabela se začal vysílat v roce 1980 a jeho tvůrci Miloš Macourek a Václav Vorlíček nejspíš ani netušili, jaký úspěch bude u diváků mít. Každý si tam našel to své – děti pohádkový svět plný kouzel, dívky nenechal chladný Petr Majer v podání Vladimíra Dlouhého, chlapcům se zase líbila nevinná Arabela i svůdná Xénie a dospělí ocenili humor těch největších hereckých hvězd té doby.

Seriál Arabela měl opravdu mimořádné obsazení a v třinácti dílech jsme mohli vídat například Vladimíra Menšíka, Stellu Zázvorkovou, Janu Brejchovou, Vlastimila Brodského, Jiřího Sováka, Jiřího Lábuse, Dádu Patrasovou nebo Janu Nagyovou.

Autor: 

Nespočet repríz

Čeští a slovenští diváci si mohli první díl pohádkové série vychutnat hned den po Vánocích. Od této doby byl seriál na obrazovkách České televize již mnohokrát reprízován a na začátku devadesátých let si vysloužil 26dílné pokračování s názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek. V nových dílech přibyly mnohé další pohádkové postavy, nicméně zamotanější pokračování u diváků již takový ohlas nesklidilo.

Z Mařenky je učitelka

Co by to bylo za dětský seriál bez malých hrdinů? Postavu Mařenky Hermanové ztvárnila Veronika Týblová, které v té době bylo devět let. Nepocházela z herecké rodiny, a tak si ji filmaři vyhlédli ve škole pro pohádku Kočičí princ. O tři měsíce později se objevila v Arabele. Nezapomenutelná Mařenka však nebyla její poslední rolí. Zahrála si například v německém seriálu Kousek nebe, v pohádce Létající Čestmír a následovaly i další menší role.

Autor: 

Když jí bylo třináct let, filmovou kariéru jí zarazil otec. Byl novinář a po roce 1968 nesměl kvůli svým politickým názorům dál psát. Veronika dostala nabídku účinkovat ve filmu, který byl poplatný tehdejšímu režimu, a s tím otec striktně nesouhlasil.

Místo herectví nakonec vystudovala gymnázium a později pedagogickou fakultu. Od roku 1991 učí na základní škole v Praze. Poprvé se vdala, když jí bylo dvacet let, manželství však nakonec nedopadlo. Má z něj syna Petra. Podruhé se provdala v roce 2003, porodila dceru Viktorii, ale ani tentokrát neměla štěstí a rozvedla se. Po letech přiznala, že ji velmi zamrzelo, když ji ani nepozvali na konkurz k pokračování Arabely. Roli dospělé Mařenky si místo Veroniky Týblové zahrála Hana Igonda Ševčíková.

Autor: Dana Kolářová

Ondřej Kepka byl k filmu předurčen

Všechna dobrodružství zažívala Mařenka spolu s Honzíkem, kterého si zahrál tehdy desetiletý Ondřej Kepka. Oproti Veronice Týblové měl k prknům, která znamenají svět, podstatně blíž. Jeho maminkou je Gabriela Vránová a strýcem český herec a dabér Jaroslav Kepka. Už od šesti let tak začal Ondřej účinkovat v dětských filmech, televizi, ale i v Československém rozhlasu. Jeho nejvýznamnější rolí je však právě malý Honzík Majer z Arabely, kterého si pak zahrál i v pokračování seriálu z roku 1993.

Autor: 

Za kamerou ho to baví víc

Po maturitě na gymnáziu vystudoval nejprve herectví na pražské DAMU, poté studoval režii na pražské FAMU, kde absolvoval v roce 1996. Vystupoval v Divadle pod Palmovkou a ve Studiu GAG Borise Hybnera. Kromě toho, že si zahrál několik menších rolí například v seriálu Pojišťovna štěstí nebo ve filmech Jak básníci čekají na zázrak či Bastardi 2, u herectví nezůstal. Velmi dobře se mu totiž daří za kamerou.

V posledních letech se věnuje hlavně režii, točí dokumenty i medailonky osobností, režíruje přímé přenosy. Pravidelně moderuje pořad Noční Mikrofórum na Dvojce Českého rozhlasu. V listopadu 2017 se stal prezidentem české Herecké asociace.

Svatba odložená kvůli pandemii

Minulý rok si vzal svou dlouholetou partnerku – o třiadvacet let mladší grafickou designérku Janu Vrabcovou. Ta ho zaujala před osmi lety jakožto studentka na jedné z jeho přednášek na Vysoké škole ekonomické v Praze. Svatbu pár plánoval už dlouho, několikrát ji však musel odložit kvůli pandemii a souvisejícím opatřením. Nakonec se vzali loni v Šaľe na Slovensku, odkud Jana Vrabcová pochází. Ondřej Kepka žil v minulosti s operní pěvkyní Andreou Kalivodovou. Rozešli se v roce 2008.

Autor: profimedia.cz

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén