Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zlata Adamovská: O slávě snila od dětství a pravou lásku potkala až v padesáti letech

14. listopadu 2023 | 06:00

Stala se ikonou české filmografie a propůjčila svůj hlas herečce Meryl Streep. Už od devadesátých let si navíc nestárnoucí Zlata Adamovská (64) zachovává stejnou image. Připomeňte si s námi zásadní momenty jejího života.

Herečkou chtěla být už jako malá holka

O herecké dráze snila už na základce a první významné role získala ještě jako studentka konzervatoře. Bylo jí pouhých patnáct let, když se poprvé objevila na televizní obrazovce v seriálu Třicet případů majora Zemana. Díky svému dívčímu půvabu a jemným rysům hrála v počátcích kariéry převážně křehké krásky.

Autor: csfd.cz/Jaroslav Trousil

Například v pohádce Princ a večernice ztvárnila jednu z princezen a zásadní rolí v jejích začátcích se stala postava Nadi ve snímku Mladý muž a bílá velryba. Kromě toho se stala také divadelní hvězdou. Po dokončení studií na DAMU se stala členkou pražského Divadla Na zábradlí, kde si rychle získala srdce diváků svým talentem.

Video: Zlata Adamovská a Petr Štěpánek: Jak se dali dohromady a jak to chodí u nich doma?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: FTV Prima

Na vrcholu slávy

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se stala uznávanou herečkou. Zahrála si například ve filmu Causa Králík po boku Miloše Kopeckého, ve snímku Lásky mezi kapkami deště nebo v seriálu Sanitka. Větší popularity se jí dostalo ale až v devadesátkách rolí zpěvačky v seriálu Hříchy pro pátera Knoxe a dnes si ji diváci pamatují hlavně jako doktorku Bělu Páleníkovou v nekonečném seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Autor: csfd.cz/Česká televize

V televizi pak uslyšíte často i její hlas, protože se věnuje také dabingu. Nejčastěji propůjčuje svůj hlas Meryl Streep. Díky filmu Pochyby jí byla v roce 2010 dokonce udělena Cena Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu.

Nemanželské dítě Radka Johna

V  době natáčení Ordinace už měla za sebou dva rozvody. Poprvé byla vdaná za hudebníka Vadima Petrova a v roce 1984 si vzala publicistu a politika Radka Johna, s kterým má dceru Barboru a syna Petra. Její druhé manželství se po 26 letech rozpadlo poté, co se dozvěděla, že její muž téměř deset let tajil nemanželské dítě a druhý život po boku jiné ženy.

Autor: Profimedia

Utajená láska s Petrem Štěpánkem

Tehdy se sblížila s kolegou Petrem Štěpánkem, toho si vzala v roce 2013 a dnes tvoří jeden z nejstabilnějších párů českého showbyznysu. Začátek jejich vztahu přitom nebyl vůbec růžový. Zatímco ona měla za sebou bolestivý rozchod, jeho žena – režisérka Vlasta Janečková – pro změnu bojovala se závislostí na alkoholu. Konec života strávila v psychiatrické léčebně. Až po její smrti mohli veřejně přiznat, co k sobě cítí.

Autor: Profimedia.cz

Procestovala celý svět

Možná jste nevěděli, že je Zlata Adamovská také vášnivou cestovatelkou. Se svým manželem Petrem Štěpánkem procestovala mnoho destinací a jejich srdcovkou je Provence. V zahraničí proběhly také jejich zásnuby. Došlo k nim na Silvestra v roce 2012 na safari v Keni. Herečka přitom nebyla vůbec ve formě. Kvůli změnám teplot měla v tu osudnou chvíli až čtyřicítky horečky.

„Petr popíjel a najednou spadl na zem na kolena. Řekla jsem si, že přebral a že ho v té horečce asi neodnesu,“ vzpomínala herečka a pokračovala: „Vtom romanticky vytáhl krabičku, nabídl prsten a jestli si ho chci vzít... V té horečce jsem řekla ‚ano‘.“

 

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén!