Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Legenda Zdeněk Pohlreich: "Vždycky je lepší lžička medu než kýbl hoven"

25. září 2023 | 06:00

Kdo by neznal jméno Zdeněk Pohlreich (65)? Vždyť je to v podstatě náš nejslavnější novodobý kuchař. On stojí za tím, že se z kuchařů u nás v Česku stejně jako v cizině stávají celebrity. Pamatujete si ale, odkud se vzal, a jak to, že se stále drží v oblibě diváků, přestože se na obrazovce začal objevovat už před téměř patnácti lety?

Zdeňka Pohlreicha si našlo kuchařské řemeslo samo, on se k této profesi rozhodně neměl a v podstatě ho začal dělat z donucení. Byla to taková z nouze ctnost, když ho nevzali na střední školu, kam původně mířil. Ovšem jak se ukázalo, tohle řemeslo mu bylo zkrátka souzeno a před tím člověk neuteče. Jako náctiletý byl členem reprezentačního baseballového týmu a během zahraničních cest na turnaje mu začalo vrtat hlavou, že by mohl emigrovat. Nakonec se k tomu odhodlal na sklonku revolučního roku 1989, odjel tehdy se svou první ženou Naděždou do Nizozemí.

Do Čech se vrátil až v roce 1993 a kromě Holandska měl za sebou praxi také v Austrálii. Už tam se prý seznámil se svou druhou ženou, hráčkou softballu Zdeňkou Kukačkovou. Nicméně po návratu jeho kariéra vzkvétala a jako šéfkuchař vystřídal několik renomovaných pražských hotelů jako třeba Radisson, Alcron nebo Marriot. Pak přišel velký zlom v jeho kariéře, a to ten, kdy ho poznal celý národ.

Podívejte se na rozhovor se Zdeňkem:

Video se připravuje ...
Prostor X: Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem • VIDEO: Prostor X

Ano, šéfe! aneb kterak Pohlreicha poznal celý národ

V roce 2009 se začal vysílat v televizi zábavně-gastronomický pořad, který byl k vidění v TV Prima a jehož hlavním aktérem byl právě Pohlreich. Ano, šéfe! byl inspirován britským pořadem s Gordonem Ramsayem. Stejně jako britský vzor i Pohlreich mluvil tak, jak mu, jak se lidově říká, zobák narost. Tím si český národ rozdělil na dvě části, jedna ho nesnášela a myslela si, že je arogantní, sprostý a iritující až hanba, a druhá ho milovala a obdivovala za jeho přirozený, upřímný, leč drzý přístup. Nelze mu upírat originalitu a pohotové reakce.

Během natáčení vznikl nespočet hlášek, které stále kolují internetem. Mnoho z nich nebylo pro mladé publikum, protože hlášky typu "jedině, že by se zkřížily brambory s filckama a samy by se škrábaly“ nebo v trochu mírnější variantě „vždycky je lepší lžička medu než kýbl hoven“ a další exempláře nebyly úplně dobrým vzorem.

Pohlreichův drsný šéfkuchař, jenž drtil personál i majitele restaurací po celé republice, se natáčel a vysílal celých sedm sezon. Někdy mu lidé zazlívali, že je příliš drsný i tam, kde to nebylo zase tak na místě, ale přestože se Ano, šéfe! vyčerpalo, nebyl to zdaleka konec Pohlreicha v Čechách ani na televizních obrazovkách. Na nože!, Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Vařte jako šéf!, Už dost, šéfe!, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe! a Zdeňkova akademie, to jsou všechno pořady, kde jste svérázného kuchaře mohli vidět. Posledním pořadem, který by se měl začít vysílat během roku 2023, je opět soutěžní reality show  Pohlreichův souboj restaurací.

Seznámení s novou ženou

Na začátku své kariéry si také Zdeněk začal se svou známou z Austrálie Zdeňkou a spekulovalo se, že to byl ten důvod, proč nakonec skončilo jeho první manželství s Naděždou. V té době nebyl kuchař moc příjemný na média, protože si chtěl uchránit své soukromí. Přece jen odcházel nejen od ženy, ale také od dvou dětí Terezy a Jana. Se Zdeňkou se nakonec vzali v roce 2011, a to u Bodamského jezera v restauraci a hotelu Tribeca, kde byl tehdy spolumajitelem. Zdeňka v roce 2015 přišla na rakovinu prsu a tehdy se Zdeněk ukázal jako pevná skála, dokázal podržet ženu, kterou miluje. Tím si na svou stranu získal mnoho těch, kteří o něm neměli valné mínění. Od té doby, co Zdeňka nad nemocí zvítězila, zdá se také kuchař trochu pokornější. 

Během své úspěšné kariéry se stal spolumajitelem několika restaurací, Cafe Imperial bylo první, potom Divinis, Yamato a Next Door by Imperial. V roce 2011 založil své vlastní knižní nakladatelství Sevruga, jehož prostřednictvím vydal desítky kuchařek a několik biografií. Hodně velkou část knih vydal sám, ale pomohl i dalším kuchařům a food bloggerům. Nyní také učí na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze a vede několik kurzů v rámci Pražského kulinářského institutu.

Jeho neustálá obliba a to, že lidi stále zajímá, má jistě silné kořeny v jeho hubatosti, originalitě a odvaze být sám sebou. Jistě, nezavděčí se všem a není to člověk, kterého milují všichni, ale v každém případě dokáže vzbudit reakce, ať už jsou jakékoliv. A v hospodě u piva se nad tím, co dělá a říká, vedou dlouhosáhlé debaty. Dokud ho bude bavit bavit lidi, bude bavit i on je!

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén