Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trendy, které měly spát, se probudily k životu! Jaká móda z devadesátek si napravila reputaci?

  • Trendy, které měly spát, se probudily k životu! Jaká móda z devadesátek si napravila reputaci?
    16. června 2023 | 06:00

    Módní trendy, které dominují v určité době, se většinou po dvou dekádách navrátí jako bumerang. A právě teď se dostáváme do etapy, kdy zažívají opětovnou slávu ikonické modely z 90. let. Ačkoliv ne každý na módu před více než dvaceti lety vzpomíná s úsměvem na tváři, máme dobrou zprávu. Vrací se totiž ve svěží iteraci, pozměněné formě, která hravě zapadá do současného módního diktátu, a tedy i do základů vašeho šatníku. Pojďte si prohlédnout, o které trendy jde!

  • Posedlost denimem

    Denim křičí z každé výlohy, z každého štendru v uličkách obchodů. A není divu. Denim se totiž přihlásil o slovo v hlasité intenzitě a šílíme po něm stejně tak jako v devadesátých letech, ale i na počátku nového milénia. Nosil se od hlavy až po paty a ani dnes tomu není jinak. Džíny, ale i džínové maxi sukně (které jsou letos mimo jiné ultra cool!) se kombinují s denimovými košilemi či bundičkami, v konečném stylingovém finiši pak nechybí ani doplňky v tomto ikonickém materiálu. Ať už se jedná o denimové boty, kabelky či pokrývky hlavy. Letos vás však dost možná osloví kombinace tmavého denimu s tím bílým. Duo, které zavání luxusním dojmem. Již dávno ho zavádí do svých kolekcí i ty nejdražší značky. Protože denim už dávno povýšil na luxusní metu.

    Jak hodnotí návrat devadesátkových trendů módní guru Kamila Vodochodská? Na to se podívejte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Ve světě kalhot a kapes

    S opojnou džínovinou jdou ruku v ruce nejrůznější střihy džínů. A ano, tušíte správně, bokovky jsou nenávratně zpět a s nimi i flare jeans alias zvonáče. V devadesátkách se této kombinaci tuze dařilo, a doprovázel ji navíc pořádně sepraný efekt. K těmto třem nezapomenutelným trendům se připojily i cargo kalhoty. Tedy pardon, dost možná je budete spíše znát pod názvem kapsáče. Letos se však jejich původně vojenská maskáčová estetika přerodila v cool denimovou, ale i střihově zajímavou verzi. Kapsy totiž ovládly elegantní kalhoty s vysokým pasem, ale i sukně v midi či mini délce.

  • Sporty chic aneb Sportovní estetika v hlavní roli

    Královna našich srdcí Lady Di byla pověstná svým vytříbeným stylem a oslovuje i nyní. Jejími nejoblíbenějšími modely byly mimo jiné i cyklistické šortky, které kombinovala většinou s oversized mikinou, kšiltovkou a sportovními teniskami, z nichž rošťácky vykukovaly dlouhé bílé ponožky. Tento styling odrážející naši národní sportovní estetiku se uchytil i nyní, avšak cyklistické šortky lze nosit i sofistikovanějším způsobem. Třeba s oversized sakem, crop topem a podpatky!

  • Fenomén mezi šaty

    A jak tomu v devadesátkách bývalo, minimalismus střídala extravagance nebo jejich fúze. To odrážejí především ikonické slip dress. Šaty, které vzhledem k velmi lehkým – většinou lesklým – materiálům, dekoru v podobě krajky a tenkým ramínkům připomínají negližé hodné ložnice. Ve zlaté éře devadesátých let si je oblíbila nejedna slavná dáma. Dlouhé černé se vyjímaly na Jennifer Aniston, která je vynesla coby hlavní hvězda kultovního seriálu Přátelé na červený koberec. Pro Kate Moss byly stálicí na divokých párty a k velkému překvapení se objevily i v šatníku elegantní princezny Diany. A máme ji tu zas!

    Ta je oblékla v roce 1996 na nejočekávanější módní událost roku Met Gala, která je přehlídkou těch nejoriginálnějších a nejušlechtilejších rób jakožto hold Metropolitnímu muzeu v New Yorku, konkrétně kostýmnímu institutu. Černé dlouhé saténové šaty s krajkovým lemováním v dekoltu doplnila Diana monumentálním perlovým náhrdelníkem s výrazným kamenem uprostřed a černými lodičkami. Dlouhá večerní róba byla z dílny legendární značky Dior.

    Vyjma lesklého materiálu je seženete v aktuálních kolekcích i v matné verzi, která bude lichotit i dámám s křivkami. To ostatně potvrdila boubelka Kristina stojící společně s kamarádkou Žanetou za projektem Z Kabinky. Ta si totiž oblíbila dlouhé slip dress a netajila se s chválou na jejich adresu: „Tento typ šatů úspěšně obcházím od doby, co začaly být trendy, hlavně proto, že většina z nich bývá z lesklého materiálu a v něm se se svými křivkami necítím dobře. Druhá věc je, že nedávají podporu poprsí, a já nemám ráda ňadra na volno, není mi to příjemné. Tyhle šaty z Manga jsou ale z jiného, o dost příjemnějšího materiálu a nevypadají tolik jako noční košile, což se mi líbilo. Zároveň všechno krásně obepnuly a udržely na místě, včetně horní krajky. Cítila jsem se v nich neskutečně sexy, a že byly vidět všechny faldíky na těle, mi vůbec nevadilo.“

    Na to, jak slip dress lichotí postavám S i XL, se podívejte na instagramovém profilu Z Kabinky:

  • (Ne)milé zkracování

    Devadesátky se vyznačovaly kontrastem minimalismu a maximalismu, ale také je plně definují krátké délky. Ještě teď si vzpomínám na zavazovací bolerka, která jsem vrstvila na nejrůznější topy a trička, a přišlo mi to hrozně cool. Nám všem. Teď se však bolerka, krátká verze pomyslných „svetříků“, proměnila v crop košile, ale i v mikiny jednoduché siluety či zkrácené svrchníky – od trenčkotů po denimové bundičky. Krátká délka dominovala i sukním. Respektive v devadesátých letech evokovaly spíše delší pruh látky. Letos se mini délka o něco prodloužila a v mírně áčkovém střihu bude lichotit i ženám plnějších křivek. K mini sukni tak s červeně blikající výstrahou přistupovat nemusíte. Navíc ozvláštní i kancelářský look. Už dávno se totiž pojí s luxusními materiály v podobě buklé či tvídu, které patří mezi nejelegantnější látky.

  • A závěrem?

    S výčtem trendů zdaleka nekončíme, protože devadesátky jsou nevyčerpatelnou studnicí módy, a tak vám další díl přineseme již brzy! Prozatím se rozloučíme s doplňky, které mají nenahraditelnou funkci ve stylingu. Ozvláštní a povýší váš look na zcela jinou úroveň. Letní nezbytností pro vás tak budou okrasné řetízky na sluneční brýle, které budou plnit i funkci náhrdelníku. Do parných dní vás doprovodí i rybářský klobouček bucket hat a kapku šmrncu vám dodají sexy chokery.

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.