Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka musela do kuchyně nainstalovat branku. Její pětiletá dcera nedokáže přestat jíst

12. února 2023 | 05:00

Jaké to je mít neustálý pocit hladu, to zažívá denně teprve pětiletá Harlow Williams z britského Newportu. Neukojitelný pocit hladu jí způsobuje vzácné genetické onemocnění, které jí lékaři diagnostikovali už v šesti měsících. Její matka Holly musela do kuchyně nainstalovat dětskou branku, aby se malá dívenka nemohla dostat k jídlu.

Onemocnění, které trápí malou Harlow, se jmenuje Práderův-Wiliho syndrom. Ten způsobuje, že lidé trpí neustálým pocitem hladu, dochází tak k přejídání a později k obezitě. Malá Harlow váží 40 kilogramů, což je dvojnásobek váhy průměrné dívky v jejím věku. 

VIDEO: Podcast Restart: Chcete zhubnout? Havlíček radí, jak na to...

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Chcete zhubnout? Havlíček radí, jak na to • VIDEO: Videohub

Její matka se snaží kontrolovat, co všechno sní, a snaží se, aby její strava byla zdravá a vyvážená. Sem tam jí však dovolí také nějakou sladkost. "Sní celé jídlo, a stejně říká, že má hlad. Je to opravdu obtížné, protože chce neustále jíst a já musím hlídat, aby nejedla," řekla pětadvacetiletá Holly pro britský deník Daily Mirror. A tak nainstalovala do kuchyně bezpečnostní branku, aby malá Harlow neměla k jídlu přístup.

Je jí však jasné, že branka nebude sloužit donekonečna a že brzy bude muset vymyslet náhradní řešení. "V budoucnu, až bude Harlow starší, budu muset udělat další opatření, zřejmě budu muset do kuchyně pořídit zámky," uvedla. Už nyní její dcera trpí obezitou, a proto jsou další opatření naprosto nevyhnutelná. Na Harlow se podívejte ve fotogalerii.

Autor: Aneta Valešová