Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dívka, která se nemůže smát: Kvůli vzácné nemoci chtěla několikrát spáchat sebevraždu, dnes je z ní modelka

9. dubna 2022 | 06:00

Moebiův syndrom. Tak zní název vzácné nemoci, kterou trpí čtyřiadvacetiletá Tayla Clement z Nového Zélandu. Kvůli tomuto onemocnění, které způsobuje vadu hlavových nervů, si musela mladá dívka v dětství projít peklem – byla obětí šikany, kvůli které chtěla šestkrát spáchat sebevraždu. Dnes je z ní úspěšná modelka a sportovkyně. 

Lidé trpící touto vzácnou nemocí nemohou ovládat obličejové svaly. Nedokážou se tedy smát, plakat nebo pořádně polykat. Když bylo Tayle dvanáct let, podstoupila operaci, která by jí mohla pomoct. Bohužel se tento zákrok vůbec nepovedl, a její nemoc se začala naopak zhoršovat. Kvůli svému vzhledu si mladá dívka musela projít opravdovým peklem – kamarádi dělali, že ji neznají, a ostatní děti se jí bály nebo se jí posmívaly. Došlo to dokonce tak daleko, že ji spolužáci začali šikanovat. 

Video se připravuje ...
Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny • VIDEO: Videohub

Dívka nechtěla své rodině přidělávat starosti, a proto nikomu nic neřekla a všechny své pocity dusila v sobě. Cítila se osaměle a přála si, aby vůbec neexistovala. Roky šikany a deprese vyústily v pokusy o sebevraždu. Tayla si chtěla vzít život dokonce šestkrát. Nakonec jí život zachránilo cvičení, ve kterém vynikala. V roce 2018 se dostala na paralympiádu v Melbourne, kde soutěžila v hodu koulí. Získala zlatou medaili. O rok později dokonce hodila světový rekord.

Tato nemoc ji sice dostala na samotné dno, dokázala se ale odrazit a nyní je šťastná, když může být inspirací pro ostatní. Na jejím instagramovém účtu Taylu sleduje přes pětadvacet tisíc fanoušků, zde se před ostatními nijak neskrývá. Naopak ji její nevšední vzhled dostal až k modelingu. "Jsem ráda, že operace nakonec nevyšla. Neschopnost se usmívat je pro mě nyní tím největším darem," dodává.

Autor: Aneta Valešová