Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vyrovnala se se svým tělem a nyní ho miluje. Moje jizvy mi zachránily život, říká

19. května 2022 | 05:00

Ať už máme jizvy, strie, kila navíc nebo povadlou kůži, pořád je to naše tělo, které má za sebou vlastní příběh. I když to někdy nevypadá hezky, je to pozůstatek něčeho, co tělo zvládlo, a není jediný důvod se za to stydět. Klára dokonce tvrdí, že jí její jizva zachránila život. 

Po opakovaných břišních operacích má Klára na břiše opravdu velkou jizvu. "Když jsem to poprvé viděla, zjistila jsem, že jsem přišla o pupík. Strašně jsem brečela, bylo mi tenkrát 24 a takové tělo jsem pro sebe nechtěla. Myslela jsem si, že se budu stydět nosit bikiny, že mě nikdo nebude chtít a skončím sama," popisuje Klára.

Později si ale uvědomila, že na svou jizvu hledí ze špatného úhlu. Tam, kam se dostala – a že to někdy bylo hodně těžké – nešla přece zbytečně. Stálo ji to hodně sil, bolesti a nervů, její jizva je ale to, díky čemu je stále mezi námi. "Moje jizvy mi nejen zachránily život, ale taky mi pomohly být zase o kousek lepší verzí sebe sama."

Video se připravuje ...
Ridina Ahmedová: Tlustá žena není reprezentativní, proto s nimi muži nejsou, i kdyby chtěli • VIDEO: Videohub

Za jejím uvědoměním ale stojí ještě něco. "Když jsem se z pohledu na svou jizvu zhroutila, ležela jsem tehdy na pokoji s jednou paní. Řekla mi, že má rakovinu žaludku, na kterou se přišlo pozdě. Doufala, že se stihne rozloučit se svou rodinou i přáteli." Ten den Klára pochopila, že je to jen jizva. "Zatímco já řeším jizvu, o postel dál někdo řeší, jestli se stihne rozloučit." 

Klára je nyní za svůj život vděčná a každý den si své štěstí uvědomuje. Je z ní usměvavá a krásná žena, která zdravotní komplikace řeší nadále, nic ale nevzdává a svému tělu bezmezně věří. Přece jen už toho zvládlo opravdu hodně a každá další jizva je jen symbolem další kapitoly, kterou Klára zvládla. 

Autor: Adéla Ondroušková