Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

I s mozkovou obrnou vystudovala medicínu. Mladá lékařka na vozíku nakonec vytřela všem zrak

25. února 2021 | 06:00

Pohybové omezení ani tělesné postižení nebrání lidem ve studiu na vysoké škole. Mladá žena s mozkovou obrnou se stala terčem posměchu, když chtěla dosáhnout vysokoškolského titulu. Všechny ale překvapila a dnes je z ní úspěšná doktorka, která pomáhá mnoha lidem.

Dětská mozková obrna je noční můrou každé maminky. Přesto se tomuto onemocnění ale nedá vždy zabránit. Gabrielle Ficchi se bohužel s touto diagnózou narodila. Její rodina na vážné onemocnění přišla ve chvíli, kdy malá Gabrielle velmi pohybově zaostávala oproti svému dvojčeti. "Nemohla jsem ovládat dolní končetiny a levou ruku. Měla jsem ale hodně sourozenců, mezi kterými jsem žádné úlevy neměla. Proto jsem si nikdy nemocná nepřišla," vypráví Gabrielle. 

"Rodiče se rozhodli, že podstoupím operaci, která měla můj stav zlepšit do tří týdnů. Ovšem ani tři měsíce po operaci jsem nebyla schopná žádného pohybu." Gabrielle ztratila veškeré naděje na normální život. Její rodina už nevěděla, jak milované dceři pomoct. Poslední nadějí byl tábor, kam jezdilo mnoho dalších zdravotně postižených. "Tam jsem se konečně cítila komfortně. Měla jsem pocit, že někam zapadám."

Gabrielle tento krok opravdu pomohl. Nejenže si mezi tělesně postiženými našla řadu kamarádů, ale objevila tam i lásku svého života, budoucího manžela! Potom, co se Gabrielle vrátila zpět ke studiu na střední škole, od vedení školy dostala doporučení, aby na vysokou školu příliš nemyslela. Ona ale odmítala takové názory přijímat a na vysokou školu se dostala s lepším výsledkem než někteří její spolužáci. 

Dnes je z ní doktorka a pomáhá pohybově postiženým lidem. Snaží se zlepšit proces rehabilitací a ulehčit postiženým jejich trnitou cestu. "Někteří lidé na mě jako na doktorku na vozíku koukají skrz prsty, později ale ocení mé odhodlání." Gabrielle se konečně naučila žít spokojený život postižené, ale hrdé mladé doktorky.

Náš tip: Zajímají vás příběhy skutečných žen? V aktuálním čísle Blesku pro ženy si přečtěte, jak se žije spisovatelce Kristýně Freiové. Jak vypadá její pracovní týden a kdy nejradši píše? Kupte si nový Blesk pro ženy, seženete ho v novinových stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

 

Autor: Adéla Ondroušková