Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka s Downovým syndromem dobývá svět: Stala se modelkou a vítězí v gymnastice

3. května 2020 | 06:00

Mnoho z vás si určitě myslí, že lidé s Downovým syndromem nemají plnohodnotný život a že si kvůli svému jinému vzhledu nemohou nikdy plně věřit. To se rozhodně nedá říct o Chelsea Werner, která dosáhla všech svých snů!

Downův syndrom způsobuje tělesné deformace a často i poruchy v mentálním vývoji. Většina těchto případů je zjištěna v těhotenství a nastávající matky mají možnost život nemocného dítěte ukončit. Někteří rodiče si to ale samozřejmě nepřejí, a to byl i případ rodičů Chelsea Werner. Jako by tušili, že jejich Chelsea si dokáže život užít i navzdory svému handicapu.

Chelsea se narodila v Kalifornii. Doktoři predikovali, že nebude schopná chodit. V jejích dvou letech ale bylo jasné, že se mýlili. Rodiče tedy dívku začali zapisovat na různé kroužky a Chelsea u jednoho z nich už zůstala. Oblíbila si gymnastiku, a to tak, že ve svých osmi letech zahájila sportovní kariéru. Lékaři jen kroutili hlavou.

Své postižení nikdy nebrala jako nějaké omezení, vždy si šla pevně za svým a její tvrdohlavost ji dovedla až tam, kde je dnes. Již čtyřikrát zvítězila na americké olympiádě! Začala se o ni zajímat i modelingová agentura We Speak Model Management. Ta usiluje o pozitivní změnu v módních reklamách. Chelsea tak ukazuje, že být jedinečná a jiná je někdy mnohem víc než být dokonalá podle obvyklých měřítek.

Podívejte se na fotografie z jejího života:

Autor: Markéta Luštincová