Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tato holčička už pětkrát porazila leukémii! Zase se to vrátí, říká zdrcená matka

22. dubna 2020 | 06:00

I když se malé Alexandrii podařilo jako zázrakem už několikrát nad leukémií zvítězit, nemoc se stále vrací a úplné uzdravení lékaři bohužel vyloučili. Maminka okaté holčičky a celá rodina se postupně smiřují s dalším zhoršením stavu a dceru se pokoušejí učinit co nejšťastnější.

Vše začalo čtvrtými narozeninami blonďaté Alexandrie. "Často spala a stěžovala si na bolest nohou," vzpomíná Heather, matka holčičky. Rodiče malé dívky neváhali dlouho, brzy jí byla diagnostikována akutní leukémie. Jednalo se konkrétně o lymfoblastickou leukémii, která se nejčastěji objevuje do věku pěti let. 

Ali musela docházet na kliniku, zde podstupovala chemoterapii. "Všude kolem jsem viděla hadičky, malé děti bez vlásků. A tohle teď byla i naše realita. Ali to zvládala ze začátku lépe než já.” Holčička podstupovala chemoterapii dva roky. V roce 2017 chemoterapii konečně naposledy zamávala a domů odjela s úsměvem na tváři. O rok později se ale bohužel její stav zhoršil. V nemocnici musela opět podstoupit další chemoterapie, jelikož se nemoc vrátila.

“Nebylo to fér. Byla jsem tak naštvaná a smutná zároveň. Sotva se doradovala z vyléčení, a je to tu znovu.” Leukémie postupovala bohužel dále, postihla 90 % těla, a to i přes všestrannou léčbu. “Má dcera umírala. Manžel za námi přijel do nemocnice, aby se s ní rozloučil. Pak jako by zázrakem přišlo zlepšení."

"Je to jako jeden velký kolotoč, ze kterého nemůžeme vystoupit,” říká Heather. Nyní je to popáté, co lékaři oznámili Ali a jejím rodičům, že nad rakovinou vyhráli. Zároveň ale mají počítat s jejím dalším návratem. “Teď je sice zdravá, ale až se to zas vrátí, bude to prý rychlé. S tím se jako rodič těžko smiřujete. Nedá se s tím nic dělat. Žijeme dneškem. Každý den je dar,” popisuje zdrcená matka. 

Autor: Adéla Ondroušková