Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysadila silné léky proti bolesti, aby mohla mít dítě. Porod byl to nejmenší, říká

24. června 2019 | 06:00

Mladou ženu z Austrálie sužují silné bolesti, se kterými se bez léků téměř nedá žít. Ona se ale rozhodla, že se chce stát matkou, a prášky proti bolesti vysadila. Porod jí přišel méně bolestivý než bolest, kterou zažívala během těhotenství bez medikamentů!

Toni Lea Sheriff má vzácnou nemoc, která je charakteristická bodavou a velmi intenzivní bolestí přicházející ve vlnách. Poprvé tuto nemoc zaregistrovala předtím, než se stala maminkou. V práci ji kolega upozornil na nezvyklý výraz v její tváři. "Nemohla jsem mluvit ani hýbat obličejem. Myslela jsem, že mám mrtvici," vypráví Toni. Lékaři ale mrtvici zamítli a diagnostikovali nemoc zvanou neuralgie trigeminu. 

Chronické bolesti se Toni vracejí klidně i několikrát denně a dají se tišit pouze silnými prášky. "Bolesti jsem měla prakticky pořád, proto mi lékaři předepisovali silné léky, které jsem měla brát neustále. Já jsem ale chtěla otěhotnět a založit s manželem rodinu. Musela jsem tedy prášky proti bolesti vysadit," dodává Toni.

Být maminkou bylo jejím největším snem. Toni měla veliké štěstí! Otěhotněla na první pokus, a to jí dodávalo sílu, aby obrovské bolesti překonala. "Bylo to nejtěžších deset měsíců v mém životě. Někdy jsem měla dojem, že umírám. Neumím takovou bolest k ničemu přirovnat. Jedno vím ale jistě! Porod byl pro mě méně bolestivý."

Toni má dnes zdravého chlapce, po jehož narození se okamžitě vrátila zpátky k léčbě. Tvrdí, že mateřství a její choroba jsou pro ni někdy náročnou kombinací. Je unavená maminka, která občas jednoduše nemůže být k dispozici. Na svého syna ale nedá dopustit a říká, že on je to nejlepší rozhodnutí, které kdy udělala.

Autor: Adéla Ondroušková