Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka tří dětí darovala svou dělohu. Chci dát jiné ženě možnost být mámou, říká

6. června 2019 | 06:00

Matka tří dětí Heather Bankos (31) je anděl na zemi. Mladá matka z Pensylvánie má tři krásné děti, a proto se rozhodla být sedmdesátou dárkyní dělohy na světě. Umožnila tak jedné z anonymních žen, aby se také stala maminkou. 

Heather se zakládáním rodiny neotálela. Jejímu nejstaršímu synovi je dnes již osm let a má ještě dva mladší sourozence. Maminka tří dětí tvrdí, že její rodina je už takto kompletní a žádné další dětičky neplánuje. I to je jeden z důvodů, proč se rozhodla darovat svou dělohu. "Jsem zdravotní sestra a často vídám ženy, které jsou zlomené, jelikož nemohou mít vlastní děti," vypráví Heather. 

Jednoho dne se tedy vypravila do Medical Center v Dallasu. Začala totiž uvažovat, že se vzdá své dělohy, aby pomohla alespoň jedné ženě. "Život bez dětí si nedokážu představit, proto chci někomu dát možnost, aby zjistil, jaké to je být mámou." Manžel byl prý stejného názoru a v rozhodnutí, které jeho žena chtěla udělat, ji podporoval. 

V únoru tohoto roku se konečně našla vhodná pacientka, která by dělohu od Heather přijala. Následovalo mnoho předoperačních vyšetření. "Bylo to zdlouhavé a pro matku tří dětí i časově náročné," vzpomíná Heather. V den operace byla mladá dárkyně velmi nervózní. Na sále strávila jedenáct hodin a po zákroku se těžce zotavovala. "Měla jsem dlouho velké bolesti, podle lékařů bylo ale prý vše naprosto v pořádku."

Heather se ale netrápila nadarmo. Podle informací, které zjistila od sestřiček, přijala neznámá žena dělohu bez komplikací a vypadá to, že brzy bude schopná mít i první děťátko. "Je to skvělý pocit! Jsem opravdu šťastná, že jsem to nedělala zbytečně, a umožnila jsem tak někomu být mámou," dodává Heather.

Autor: Adéla Ondroušková