Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž osmnáct let každý den pořizoval fotografii: Zachytil i svou smrt

12. července 2023 | 06:30

Také vás někdy napadlo, že byste chtěli v životě docílit něčeho, co po vás zůstane? Jako nesmazatelná stopa vašeho bytí. Jamiemu Livingstonovi to vyšlo, i když v první řadě to asi nebyl úplně tak záměr. 

Psal se rok 1979 a Jamiemu Livingstonovi bylo třiadvacet let. Jako vysokoškolák si vzal do ruky polaroid a začal fotit svět kolem sebe tak, jak ho vidí on. Každý den pak pořizoval další a další obrázky, které byly odrazem jeho duše a života. Fotoaparát pak neodložil po celých osmnáct let.

Během té doby pracoval jako filmař a fotograf a dokumentoval každodenní život v New Yorku. Jenže pak se stalo něco, s čím na začátku rozhodně nepočítal a co na celý jeho projekt najednou vrhlo úplně jiné světlo. V roce 1997 mu byl diagnostikován nádor na mozku. Bylo mu 40 let. Na fotografiích posledních měsíců zachytil boj s touto zákeřnou nemocí.

Žádost o ruku a konec

V té době také požádal o ruku svou přítelkyni, s tou se ještě před smrtí stihl oženit. Stihl to pouze o pár týdnů. Za celých osmnáct let pořídil osmnáct tisíc snímků, které byly nyní zveřejněny na stránkách Jamie Livingston: Pár každodenních fotografií. "Na svědomí" to mají dva Jamieho přátelé: Betsy Reid a Hugh Crawford. Oba mu slíbili, že když už naživu nezůstane on, tak alespoň jeho odkaz. 

Jamie Livingston zemřel 25. října 1997. V den svých 41. narozenin. Podívejte se alespoň na pár z jeho fotografií.

Autor: red, zf