Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kvůli anorexii vážila 20 kilo a lékaři jí nedávali šanci. Po léčbě přibrala a zase chodí

17. ledna 2019 | 06:00

Byla to jen kostra potažená kůží. Při pohledu na zuboženou Rachael Farrokh nikdo nevěřil, že anorexii přežije. Byly totiž doby, kdy vážila jednačtyřicetiletá americká herečka necelých dvacet kilogramů. A zoufale prosila v televizi i na internetu o pomoc. Jen díky lidem z celého světa mohla podstoupit nákladnou léčbu, na niž neměla peníze.

"Jsem zase nadšená ze života, protože to, co kdysi vypadalo jen jako malá doutnající jiskřička naděje, se změnilo v jistotu, že budu opravdu žít. Mám před sebou jasný cíl, znovu jsem získala naději i sílu s nemocí bojovat. Mým cílem během uzdravování je zvýšit povědomí lidí o anorexii a pomoci ostatním bojovat s touto nemocí," napsala Rachael Farrokh na Facebooku.

Americká herečka po šesti měsících léčby na klinice v Portugalsku prošla neuvěřitelnou proměnou. Kvůli anorexii se sama neudržela na nohou, manžel ji musel všude po domě nosit v náručí. Selhávaly jí srdce, plíce, játra i ledviny, trpěla osteoporózou. Lékaři jí už nedávali šanci.

Zdánlivě nemožné se ale stalo skutečností. Rachael s požehnáním svých ošetřujících lékařů odcestovala do Washingtonu, aby se i s manželem zúčastnila druhého ročníku pochodu proti poruchám příjmu potravy. A v rozhovoru pro televizní stanici NBC4 všem dárcům, díky kterým přežila, ukázala, že jejich podpora měla smysl. Vypadala totiž podstatně lépe než před půlrokem.

"Mám teď obrovskou rodinu roztroušenou po celém světě. Lidé mě přijali a podpořili v mém boji s nemocí," prohlásila před kamerami viditelně zdravější, šťastná brunetka.

To, že přežila, je vlastně zázrak. S poruchou příjmu potravy bojovala Američanka dlouhých deset let. Vše začalo poměrně nenápadně, když přišla o práci. Byla totiž přesvědčená, že je to kvůli váze. V té době vážila při výšce 160 centimetrů 62 kilogramů.

Změnila proto svůj jídelníček, začala chodit do posilovny. Tam se seznámila se svým současným manželem. A právě pro něj chtěla být krásná. Hubnutí a touha po štíhlé postavě se jí však nakonec úplně vymkly z kontroly. Vše došlo tak daleko, že vážila už jen neuvěřitelných 18 kilogramů. A umírala zaživa.

Žádná z klinik v Americe ji však v takovém stavu nechtěla přijmout. Nakonec se kladné odpovědi dočkala až ze specializované kliniky v Portugalsku. Léčba však nebyla nijak levná. Zoufalá Rachael proto požádala o pomoc lidi ve veřejné sbírce. Na kontě se jí nakonec sešlo v přepočtu neuvěřitelných pět milionů. Nic jí proto nebránilo do Evropy odletět a léčbu podstoupit.

I když je teď mladá žena nabitá optimismem, dobře ví, že má před sebou ještě hodně dlouhou cestu. Jak sama prohlásila, nemoci už nikdy nechce dát další šanci.