Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sebastián se narodil bez konečníku a s rozštěpem penisu. V Motole ho zachránili

10. června 2019 | 06:00

Podle lékařů a běžných vyšetření se měl mladému páru z Prahy narodit zdravý chlapeček. Krátce po porodu bylo ale novorozeně převezeno do jiné nemocnice, kde byla chlapci diagnostikována vzácná vada. Narodil se bez konečníku a s rozštěpem penisu.

Veronika Sosnovská otěhotněla ve svých dvaceti letech. Průběh těhotenství byl bez komplikací a v březnu roku 2017 se měl mladým rodičům narodit zdravý chlapeček. Miminko se ale na svět začalo chystat o deset dní dříve a Veronika musela nakonec podstoupit císařský řez v plné narkóze. Krátce po narození diagnostikovali lékaři chlapci vzácnou vadu, proto musel být Sebastián převezen do Fakultní nemocnice v Motole.

Sebastián se narodil bez konečníku a s rozštěpem močové trubice na spodní straně penisu. Od začátku bylo jasné, že chlapce čeká dlouhá cesta plná náročných a nepříjemných operací. "Bylo to naprosto nečekané! Nikdo nás na nic nepřipravil. Nejhorší ale bylo, že mi ho odvezli do jiné nemocnice. Čtyři dny za ním musel dojíždět sám partner," vzpomíná Veronika.

Miminku byla brzy vyvedena stomie, a rodiče se tedy museli naučit vyměňovat speciální sáčky, které měl chlapec přidělané na bříšku. "Sebík je naše první dítě. Bála jsem se mu ze začátku měnit i plenky, natož sáčky." Během následujících dvou let podstoupil Sebastián čtyři operace. Lékaři mu vymodelovali konečník a rozebrali močovou trubici, kterou upravili tak, aby vše dobře fungovalo. "Měl zvláštní stravu. Nemohl ani ovoce. Po operaci se směl normálně najíst až pátý den a zadeček jsme museli roztahovat kovovými tyčinkami," dodává Sebastiánkova maminka.

Z malého hrdiny je dnes dvouletý lump, kterého už žádný vývod ani jiné zdravotní komplikace netrápí. Všechny zákroky dopadly na jedničku a Sebíka čekají maximálně drobné kosmetické úpravy. Nyní je to veselý chlapeček a rodičům dělá už jen samou radost!

Autor: Adéla Ondroušková