Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fotky, z nichž mrazí: Takto vypadá smrt otce očima jeho syna

30. března 2019 | 06:00

Kanadský fotograf dokumentoval smrt svého otce, který byl bezpochyby šťastným mužem. Snímky z posledních chvil jeho života jsou plné smíchu, lásky i bolesti. 

Originální vzpomínku na svého otce vytvořil Josh Neufeld. Mladý fotograf z Vancouveru se běžně věnuje profesionálnímu focení přírody či portrétů krásných žen i mužů. Svůj talent a cit pro detail využil i v jednom z nejsmutnějších období svého života. Když on i jeho rodina zjistili, že jejich tatínek má rakovinu a má před sebou jen pár týdnů života, neváhal ani minutu a konec otcova života začal pravidelně dokumentovat.

"Tento plán mě napadl, když onemocněl strýc. Průběh jeho nemoci byl rychlý, ani jsme se nenadáli, a byl pryč. Proto jsem smrt svého tatínka postupně fotografoval. Smrt k lidem patří a nevím, proč bych měl kvůli tomu otce přestat fotit." Joshův tatínek svou nemoc velmi vnímal, byl ale příjemný a komunikativní. Rád se bavil s personálem i všemi návštěvami, které za ním přišly. 

Nemoc ho požírala zaživa. Bylo patrné, že jeho stav se zhoršuje. Číslo na váze se rapidně zmenšovalo, on ale zůstával usměvavý. Až do poslední chvíle je na fotografiích znát, že se na tomto světě snažil využít každou chvíli! Jeho rodina s ním na pokoji trávila denně deset hodit. "Doufám, že můj otec zemřel v pohodlí a s pocitem, že je milován. Odmítám se z jeho smrti hroutit. I tato fáze k člověku neodmyslitelně patří a v očích táty bylo vidět, že s tím je smířený."

Josh Neufeld chtěl zaznamenat svého otce i v těchto velmi smutných a srdcervoucích okamžicích. Chtěl vytvořit vzpomínku, která jemu i jeho rodině bude připomínat, jak silnou osobou jejich tatínek byl! Projekt sdílí mezi lidmi, kterým chce tímto způsobem umožnit setkání se smrtí.

Autor: Adéla Ondroušková