Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Menstruace je normální! Američanka s krví na obličeji bojuje za sebepřijetí žen

14. března 2019 | 06:00

Tato mladá žena se za svou ženskost dříve styděla. Teď je ale všechno jinak! Svou menstruační krev si nanáší na celé tělo, a nejvíce v oblasti obličeje. Chce tak motivovat ostatní ženy, aby si svou periodu užívaly a za tento přirozený jev se nestyděly.

Demetra Nyx (26) z Los Angeles je přesvědčená, že dnešní ženy se za přirozenou funkci svých těl stále stydí. V tom je podporuje i společnost, ve které žijí. Některé země prodávají menstruační hygienické potřeby za příliš vysokou částku, a v některých oblastech se dokonce neprodávají vůbec.

"Není to ani tak, jak nám tvrdí v televizi. Naše perioda není voňavá a krásná, je bolestivá a většina z nás se při ní necítí komfortně. Je to ale něco, co je přirozené. Nevím, proč by to mělo být tabu!" Ženy mají menstruaci každý měsíc a všichni to vědí. Proč to tedy některé dámy stále skrývají a tají, jako by měly nakažlivou infekční chorobu? 

Demetra se situaci rozhodla změnit! Každý měsíc si po těle maže vlastní menstruační krev. Nejčastěji ji nanáší na svůj obličej a následně se sama fotografuje, aby tyto snímky šířila mezi velké množství žen na Instagramu. "Ženy by měly své tělo respektovat a hýčkat! Menstruace není překážka, je to normální," dodala Demetra.

Reakce na její fotografie jsou různé. Někteří ji obdivují, a i když jim její příspěvky přijdou výstřední, souhlasí s jejím názorem. Ostatní naopak nechápou, jak Demetra může něco takového sdílet mezi masu lidí, a jsou pohoršení. Demetra si ale krev po těle bude rozmazávat stále. Tvrdí, že nepřestane, dokud to ženy nepochopí, a i kdyby měla tímto pomoci jen jedné z nich, bude to stát za to!

Autor: Adéla Ondroušková