Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nemá ruce ani nohy, v 10 letech chtěl spáchat sebevraždu. Dnes motivuje miliony lidí!

Video se připravuje ...
V 10 letech chtěl kvůli postižení spáchat sebevraždu. Dnes motivuje miliony lidí.
VIDEO: www.facebook.com/Newsner
4. srpna 2023 | 06:00

Čtyřicetiletý Nick Vujicic se narodil se vzácnou vrozenou poruchou zvanou fokomelie. Vyznačuje se tím, že dotyčnému chybí horní i dolní končetiny. Kvůli svému postižení neměl lehké dětství, byl šikanován, a v deseti letech chtěl dokonce spáchat sebevraždu. Dnes je z něho spokojený muž, který si i přes své postižení života užívá a inspiruje miliony lidí.

Když se Nick v roce 1982 narodil, jeho rodiče a lékaři byli v šoku. Jeho matka se s postižením nedokázala smířit a Nicka přijala až po čtyřech měsících. Vyrůstat s touto vzácnou poruchou bylo pro Nicka těžké. Byl to boj jak po emoční, tak obecně psychické stránce. Děti ve škole jej šikanovaly kvůli nezvyklému vzhledu, a když mu bylo deset let, pokusil se spáchat sebevraždu. "Měl jsem pocit, že nemám žádnou hodnotu, že budu svým rodičům vždy na obtíž a že se nikdy ani neožením," vzpomíná na těžké chvíle Nick.

Jeho rodiče se ale snažili Nicka podporovat a kladli mu na srdce, aby posměšky nebral vážně. Jednoho dne mu řekli: "Nevíš, čeho můžeš dosáhnout, dokud to nezkusíš." Tato věta byla pro Nicka impulzem k tomu, aby se i přes své postižení pokusil žít normální život. Naučil se plavat, rybařit, a dokonce surfovat nebo jezdit na snowboardu. Překonal zkrátka každou překážku, se kterou se setkal, a pochopil, že pokud člověk opravdu chce, tak nic není nemožné. Dokázal tak všem okolo, že nepotřebuje končetiny k tomu, aby si plnil své sny.

 

Jeho život se podstatně změnil, když se setkal s dítětem, které trpí stejným postižením. Podělili se o své zkušenosti a Nick věděl, že dítěti může pomoct. Tehdy si uvědomil, že jeho životním posláním je pomáhat druhým. V devatenácti letech se proto stal motivačním řečníkem a dnes inspiruje miliony lidí po celém světě. Navštívil přes sedmapadesát zemí a pronesl přes tři tisíce projevů. Založil také mezinárodní neziskovou organizaci Life Without Limbs (Život bez končetin), která má za úkol bojovat proti šikaně.

Ve svých třiceti letech se oženil s láskou svého života Kanae Miyaharou, se kterou má dnes čtyři děti a užívá si života. "Když jsem potkala Nicka, našla jsem všechno, co jsem potřebovala. Miluji jej takového, jaký je," říká Kanae. Přestože byl Nickův život plný překážek, dnes je šťastný, že to nevzdal a všechny překonal. "Bez ohledu na to, jak se narodíte, dokážete cokoliv," dodává ke svému příběhu. 

 

Autor: Aneta Pařízková