Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lepidlo v srdci zachránilo život mladé mamince

18. dubna 2011 | 05:36

Když lékaři objevili v srdci dvaatřicetileté ženy obrovský nádor, nedávali jí žádnou šanci na přežití. Nakonec tumor vyplnili čtyřmi tubami vteřinového lepidla. Riskantním zákrokem ženě zachránili život.

Jamie Arliss z USA se stala prvním člověkem na světě, u kterého bylo při pokusu o zastavení růstu velkého nádoru v srdci použito vteřinové lepidlo. To se již běžně používá při zákrocích, které mají zamezit růstu nádorových buněk v mozku. Přesto, že si Jamie byla plně vědoma toho, že se o takovou operaci zatím nikdo nepokusil, vložila svůj život do rukou lékařů. Nechtěla tak brzy opustit svou milovanou dceru Leighton a manžela Scotta.

Za život vděčí souhře náhod

Jamie celý život pomáhala nemocným. Pracovala jako zdravotní sestra. Absolvovat proto musela pravidelná školení pro práci s používanými přístroji. A to ji pravděpodobně zachránilo život. Před dvěma lety při EKG totiž měla posloužit jako "model". Její výsledky však byly "trochu podivné". Všichni však tvrdili, že pravděpodobně o nic nepůjde.

"Byla jsem v poslední době strašně unavená, ale vinu jsem přikládala poměrně náročné a vyčerpávající práci" vzpomíná Jamie. Lékaři však při rutinní kontrole objevili v levé srdeční komoře nádor velikosti golfového míčku. Vyplňoval téměř celou levou komoru. Nebyl sice rakovinotvorný, ale rychle rostl. "Velikost levé komory je asi čtyři centimetry. A nádor už měřil tři a půl centimetru," řekl doktor Cove.

Vyšetření krve problém neodhalilo

Jamie její únava překážela v soukromí i v práci, která často vyžadovala velké fyzické nasazení. "Cítila jsem se unavená a nemohla jsem se pořádně nadechnout. Někdy mě bolelo na hrudi. Můj lékař mi několikrát udělal krevní testy, ale všechny výsledky byly vždy v pořádku," vzpomíná mladá žena. "Přestala jsem kouřit, začala pravidelně brát vitaminy, dávat na sebe větší pozor. Přesto jsem se pořád cítila hrozně." V práci ale nepolevila.

Když kolegové odhalily důvod, byli šokováni. S ničím podobným se během své lékařské praxe nesetkali. "Něco takového jsem nikdy neviděl a ani v odborné literatuře jsem se s podobným případem nesetkal," řekl doktor Massey, vedoucí kardiochirurg. Ten byl zpočátku znepokojený tím, že jde o nádor zhoubný. Biopsie naštěstí prokázala opak.

Risk je zisk

Jamie však zdaleka neměla vyhráno. Tumor totiž rostl neuvěřitelně rychle. Chirurgické odstranění nepřicházelo v úvahu. Tým lékařů se proto pokusil zastavit přívod krve do něj a docílit tak odumření. Krev si však vždycky našla novou cestu. V úvahu připadala už jen transplantace. Vhodná dárce ale nebyl k dispozici. A čas, kterého Jamie měla tak málo, rychle utíkal.

Ošetřující lékaři  hledali pomoc po celém světě. Život však Jamie zachránila neskutečná náhoda. Pracoviště doktora Jahromiho, lékaře, který se zabývá léčbou mozkových nádorů, bylo kvůli rekonstrukci přesunuto do nemocnice, kde Jamie ležela. Když se o jejím případu dozvěděl, rozhodl se riskovat. Neuro i kardiochirurgové totiž často používají podobné postupy. Šlo tedy o skvělou příležitost vyzkoušet něco nového. A rodině mladé ženy i jí samotné dát naději.

Pouze v lokálním umrtvení vložili do Jamiina srdce katetr, kterým do nádoru aplikovali Onyx, vteřinové lepidlo, které se používá v lékařství. Bylo ho však třeba desetkrát víc, než je obvyklé u aplikace do mozku. Nakonec použili celé čtyři tuby. K tomu došlo na začátku prosince loňského roku. Dnes už je Jamie v pořádku, síla se jí vrátila a jakékoliv zdravotní problémy vymizely. Lepidlo zabránilo růstu nádorových buněk. Přesto bude mladá žena i nadále pod kontrolou lékařů. A její příběh bude navždy zaznamenán v lékařských knihách.