Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoufalí rodiče: Na operaci syna sehnali téměř 1,5 milionu

Snad už se rakovina nevrátí a malý Jamie bude zdravý jako ostatní kluci
30. prosince 2010 | 08:07

Čtyřletému chlapci z Velké Británie, kterému je dnes pět let, loni našli v bříšku rakovinu ve velmi pokročilém stádiu. Lékaři mu dávali jen třetinovou šanci na přežití. Rodiče se báli o jeho život. Převratná léčba, která dávala naději, že se uzdraví, stála hodně peněz. Rodiče vyvěsili žádost o přispění na internet a dělali téměř psí kusy, aby peníze sehnali. To se jim povedlo, jejich syn podstoupil drahou operaci a je zase zdravý jako rybička.

Jamieho Inglise vzali rodiče v dubnu 2009 k doktorovi, protože ho bolelo bříško. Tam se díky ultrazvuku zjistilo, že tam má v velký tumor. Testy navíc ukázaly, že se zákeřná nemoc rozšířila i do jiných oblastí těla. Lékaři mu dávali jen třicet procent šance na přežití. Rodina byla zdrcená.

Potom ale svitla naděje. V Americe byla vymyšlena převratná novinka léčby. Při té se vyndají bílé krvinky a po čase se v plné síle vrátí zpět, aby se obnovila imunita. Rodina nemocného Jamieho byla nadšená ale jen do té doby, než zjistila, že operace stojí mnoho peněz, které nemá. Začala tedy akce, kdy se peníze sháněly, kde a jak se dalo. Něco dala charita, něco běžní lidé, kteří prostě jen chtěli pomoct.

"Byla to těžká doba. Doktoři Jamiemu moc šancí nedávali, což nebylo moc povzbuzující. Bral jsem to jako misi. Chtěl jsem, aby si lidi uvědomili, že takto pomůžou zachránit život dítěte," vypráví o těžkých chvílích chlapcův otec Lee.

Snad už vše bude v pořádku

Úsilí se rodičům vyplatilo. Vybrali v přepočtu 1,5 milionu korun! "Bylo to neuvěřitelné. Co se stalo, bylo opravdu ponižující. Nikdy se nebudeme moct dárcům dostatečně odvděčit."

V Německu chlapci vyoperovali nádor a jednu ledvinu a během následujících měsíců prodělal osm chemoterapií. Potom ještě nějaký čas ležel na jednotce intenzivní péče v Düsseldorfu. Po pěti měsících to už vypadalo, že vše bude zase jako dříve. "Nevíme, co přinese budoucnost, ale každý měsíc, kdy je v pořádku, zvyšuje naději, že se už rakovina nevrátí," doufá matka chlapce Vicky.

Autor: mivr