Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Eve (5) z Anglie: Kvůli rakovině přišla o oko

Odvážná dívenka je stále veselá a Vánoce si opravdu užívala, přestože jí rakovina připravila o jedno oko.
7. ledna 2011 | 06:00

Když se Eve narodila, všechno vypadalo v pořádku. Jenže potom se její maminka Zoe dozvěděla zdrcující zprávu. Lékaři u Eve zjistili genetickou vadu a rakovinu v obou očích. Jedno jí dokonce museli vyoperovat. Dnes je ale děvčátku už pět let a má se čile k světu. Že má umělé oko, ji moc netrápí.

Eve Warren je teprve pět let, ale už má za sebou opravdu hodně. Když jí bylo jen pár měsíců, její maminka Zoe (dnes 26) si všimla, že s očima holčičky není něco v pořádku. Šla s ní tedy radši do nemocnice. A tam jí lékaři nakonec sdělili děsivý ortel: "Vaše dcera má vzácný typ rakoviny."

Kamarádům umělé oko ukazuje

Doktoři si nejprve mysleli, že jde o šedý zákal. Když ale stav Eve zhoršil, zjistili, že má genetickou vadu a rakovinu obou očiček. To jí byl jeden rok. Naštěstí se to odhalilo brzy, takže jí vzali jen levé oko. Rakovinu pod pravým okem se podařilo zničit chemoterapiemi, které musela Eve podstupovat až do svých čtyř let. Teď má sice jedno očičko umělé, ale velkou hlavu si z toho nedělá. Její rodina říká, že o tom Eve povídá všem svým kamarádům a dokonce si oko vyndavá, aby demonstrovala, že nelže. To se jí snaží odnaučit.

"Eve ráda tančí a zpívá a dokonce chodí ráda do školy. Je to rozkošná holčička. Má trochu problém s tím, že je její jedno oko umělé, zvláště ohledně spolužáků. Nemá ráda, když jí očičko beru, abych ho vyčistila. To se ale musí dělat jen třikrát týdně. To oko nevypadá úplně jako pravé, ale pokud nevíte, že ho má, nevšimnete si toho," říká Zoe, která se živí jako kadeřnice.

A ve škole v Trenthamu, kam Eve chodí, si holčičku také pochvalují. Podle učitelek i ředitelky je moc pilná a šikovná. Vypadá to tedy, že už vše bude v pořádku.

Autor: INT, mivr, Krvs