Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Holčička (1) umírá, na léčbu rodiče nemají

r
3. března 2011 | 15:26

V přepočtu devět milionů korun potřebují rodiče malé Lilly (1) na její uzdravení. Zatímco Molly (1) se narodila úplně zdravá, její sestra na svět přišla se zákeřnou formou rakoviny. Ta je téměř neléčitelná. Jedinou nadějí je průkopnická léčba v Americe.

S obrovským vypětím sil rodina Lilly MacGlashan z Velké Británie bojuje s nástrahami nemoci, která se u malé holčičky objevila nečekaně. Na světě byla pouhých šest týdnů. Už více než rok tak trvá vysilující léčba. Malá Lilly však všechny procedury zvládá statečně a s úsměvem na rtech. "Má přece svoji sestru, ta jí dává sílu", dodává matka dvojčat Dawn (42).

Lilly byla diagnostikována nemoc, která se nazývá neuroblastoma. Lékaři zjistili nádor na velké žláze v jejím žaludku. Vyděšeným rodičům pak řekli, že se tato nemoc dá léčit a o šest měsíců později dívenka podstoupila čtyři chemoterapie, jejichž působením se měl nádor zmenšit před tím, než bude operativně odstraněn.

Diagnóza: Neléčitelná nemoc

Naděje rodiny MacGlashanových tedy opět stouply. Radost však netrvala dlouho. O čtrnáct dní později, když se začínala zotavovat z chemické léčby,  začala Lilly trpět záchvaty a silným zvracením. Její rodiče John (47) a matka Dawn dostali od lékařů zdrcující zprávu. Rakovina se rozšířila do mozku.

Lékařům jsou známy pouze dva stejné případy dětí v posledních 20 letech na celém světě, kde by se takto rychle nemoc rozšířila do mozku. Obě děti své nemoci podlehly. Dle slov lékařů je neuvěřitelné, že se statečné Lilly daří bojovat tak dlouho.

Drahá šance na přežití

Její poslední naději na vyléčení spočívá v průkopnických postupech dostupných pouze na klinice v New Yorku. Cena je ovšem ohromující, činí 300.000 liber (v přepočtu asi 9 milionů korun)! Paní MacGlashan k tomu dodává: " V naší zemi nemůžeme udělat nic, protože léky tu prostě nejsou k dispozici. Ale lékaři v Americe řekli, že se to pokusí zvládnout. Uděláme vše pro to, abychom peníze sehnali a zvýšili tak Lilliinu šanci na přežití."

"Lilly nám dává tolik inspirace. Neurochirurgové nemohli uvěřit, že si prošla tím vším a přežila. Ona je ale ještě tady. Jsem tak hrdý na svojí dceru", dodává dojatě otec malé Lilli. Neuroblastom se může objevit kdekoli v těle, nejčastěji však v jedné ze dvou nadledvinek. Pan MacGlashan se netají svým rozčarováním nad krutým osudem: "Doktoři nikdy neviděli případ, kdy by se rozšířil do mozku a takovou rychlostí." Rodiče se však nevzdávají a doufají, že lékaři v Americe jejich dceři pomohou. Ostatně jednu bitvu už mají vyhranou. Poslední testy prokázaly, že Lilliina sestra Molly je naprosto zdravá.

Co je neuroblastom?

Neuroblastom je rakovinný nádor, který se vyvíjí v nervových buňkách, které běží v řetězci na zadní straně hrudníku a břicha. Nejčastějším místem pro rozvoj tohoto nádoru jsou nadledvinky. K příznakům patří nechutenství, letargie, podlitiny kolem očí, dušnost a zácpa.

Autor: INT, lena