Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Převratný objev: Dítě z "rychlozmraženého" vajíčka

Narození malé Olivie je výsledkem významného objevu, který dává šanci stát se matkou i ženám po menopauze.
6. dubna 2011 | 13:43

Olivia Bate je miminko, které svým narozením dalo smysl života nejen svým rodičům, ale i všem ženám, které chtějí dítě v pozdějším věku, ať už kvůli zdravotnímu stavu, nebo životnímu stylu. Narodila se totiž ze zmraženého vajíčka.

Vajíčko, z něhož se holčička narodila, bylo rychle zamraženo po dobu kratší než 60 vteřin a uloženo ve speciálním mrazícím boxu. Po několika měsících pak bylo rozmrazeno a uloženo do dělohy Karen Bate. Zní to jednoduše, ale v genetice se jedná o významný objev. Experti tvrdí, že to dává šanci mít dítě i ženám po menopauze. Měly by si nechat zmrazit vajíčka ještě před třicítkou, aby bylo co nejnižší riziko genetických vad.

Zmrazení vajíček není v dnešní době zas až tak neobvyklé. Rozdíl je v tom, že teď se provozuje zmrazování po dobu dvou hodin. Rozmrazení pak přežije "jen" 65 % vajíček. Když se vajíčka ve vysoké teplotě pod nulou zmrazují jen minutu, rapidně stoupá počet těch, které přežijí.

Gillian Lockwood z reprodukční kliniky se k narození Olivie vyjádřila: "Její narození dává naději všem ženám, které kvůli zdravotnímu stavu musely mateřství odložit. Zároveň je zde ještě jedna výhoda. Jelikož hodně vajíček přežije rozmrazení, není nutné, aby ženy podstupovaly odběr více než jednou." Odběr je totiž spojen s drastickou hormonální přípravou.

Na endometriózu nemohli vyzrát

Rodiče Olivie Karen (36) a Carl (40) se o dítě snažili od roku 2002, ale stále se nedařilo, jelikož u Karen objevili lékaři endometriózu. Zkusili i umělé oplodnění, ale z odebraných vajíček se vyvinulo jen jedno embryo a pokus se nezdařil. "Když se ani umělé oplodnění nezdařilo, byli jsme úplně zdrcení. Dali jsme do toho všechny naděje," řekl Carl.

V roce 2009 zkusili "rychlozmražení" vajíček. V březnu Karen podstoupila implantaci dvou embryí. Pak museli s manželem dva týdny čekat, jestli se oplodnění podařilo. "Byly to nejdelší dva týdny v našem životě. Pak hned ráno jsem si dělala těhotenský test a začala jsem hystericky křičet na Carla, že je pozitivní. Neumím vyjádřit, jak jsme byli šťastní, když se Olivia narodila," dodala Karen.

Autor: evak, Klena