Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 mýtů při určování pohlaví dítěte

Prozradí mateřský instinkt nastávajícím maminkám pohlaví nenarozeného děťátka? V 70 % ano.
9. února 2011 | 13:55

Bude to kluk, nebo holka? Lidé jsou od přírody zvědaví. A co teprve nastávající maminky. Pro jejich klid vznikaly už od pradávna nesčetné pověry. Čemu tedy věřit? A jaká je realita?

Váha tatínka

Mýtus: Pokud tatínek během těhotenství přibere, čeká maminka holčičku. Když zůstane jeho váha stejná, mohou se prý rodiče těšit na chlapečka.

Pravda: Odborníci provedli pokus se stovkou nastávajících tatínků. Téměř všichni, kteří se nakonec dočkali holčičky, skutečně přibrali na váze. Na druhou stranu jen pět mužů, jejichž ženy porodili chlapečka, si připočítali během těhotenství nějaké to kilo navíc.

Chutě

Mýtus: Jestli máte nezvladatelné chutě na čokoládu a na sladké, je dost možné, že čekáte holčičku. Při slaných chutích pak chlapečka.

Pravda: Dle vědců mají specifické chutě během těhotenství pouze psychologickou příčinu. Ženy si je prostě vsugerují. Zároveň však mají zvýšeně aktivní čichové ústrojí, proto spíše vyhledávají určité vůně. Pohlaví dítěte tedy za pomoci jazykových pohárků nezjistíte.

Bříško nahoře a dole

Mýtus: Když si miminko hoví v dolní části dělohy, je to chlapeček. Pokud se drápe nahoru, pak maminka nosí holčičku.

Pravda: Experti si myslí, že na vině je nejspíš váha svalů. Nevidí jiný důvod, proč by holčičky byly raději usazeny na horní části dělohy.

Maminčin obličej

Mýtus: Je-li matčin obličej během těhotenství růžový a kulatější, značí nejspíš příchod holčičky.

Pravda: Během těhotenství žena většinou přibere také na obličeji, takže pohlaví podle tohoto jevu určit nelze. Ve Francii ale potvrdili, že 90 % žen, které v jiném stavu postihlo akné, porodily holčičku.

Srdeční tep

Mýtus: Chlapeček má v děloze srdeční akci pod 140 tepů za minutu, holčiččino srdce tepe nad hranicí 140 tepů za minutu.

Pravda: Dosud je potvrzeno pouze to, že dívky mají rychlejší tep až po narození.

Prsa

Mýtus: Zvětší-li se v jiném stavu pravé prso, značí to chlapečka. V opačném případě holčičku.

Pravda: Tak tato pověra nemůže být brána vážně. Díky hormonálním změnám se sice velikost i citlivost prsou mění, ale k pohlaví dítěte se rodiče tímto způsobem nedoberou.

Ranní nevolnosti

Mýtus: Při krutých ranních nevolnostech, které někdy mění význam slova ranní na celodenní, se může matka zlobit na holčičku. Pokud je naopak v klidu a téměř bez zvracení, očividně je na ni hodný její budoucí syn.

Pravda: Z důvodu produkce jiných hormonů může holčička mamince opravdu přitížit více než chlapeček. Dokazuje to i švédský experiment z let 1987 – 1995 provedený s více než milionem těhotných žen, při kterém pociťovala nevolnosti většina maminek očekávajících holčičku.

Studené nohy

Mýtus: Když vytáhne těhotná žena teplé ponožky, čeká chlapečka.

Pravda: Toto tvrzení můžeme považovat za pravdivé, jelikož bylo prokázané, že ženy čekající chlapečka mají zpomalenou cirkulaci krve a více tedy trpí na chlad v končetinách.

Maminka to ví přece nejlíp

Mýtus: Matky často věří na svůj instinkt a schopnost předvídat pohlaví svého dítěte.

Pravda: Jde často pouze jen o přání. Domněnka, že žena může spoléhat na svůj instinkt, je neopodstatněná. Přesto však ze 70 % hádají maminky správně.

Vypočítejte si pohlaví

Mýtus: Pokud se vynásobí věk matky s měsícem, kdy bylo dítě počato, měli by se rodiče dobrat k pohlaví dítěte. Jestliže je výsledek liché číslo, můžou očekávat, že to bude kluk, ale je-li číslo sudé, můžou se těšit na holčičku.

Pravda: Vědci v Pekingu „čínskou kalkulačku pohlaví“ obhajují tvrzením, že je na 90 % přesná. Zatím však nedodali žádné důkazy, které by jejich metodu dokládaly.

Autor: evak, mivrk