Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Děti rozvedených rodičů umírají o pět let dříve, tvrdí výzkum

Děti rozvodem trpí nejvíce
13. dubna 2011 | 06:44

Rozvod rodičů zkracuje dětem život! Nová americká studie dokonce dokazuje, že tyto děti umírají až o pět let dříve než jejich vrstevníci z úplných rodin! Viník? Především stres...

Alarmující výsledky přinesl výzkum amerických vědců, který se zabýval dlouhověkostí. Psychologové z kalifornské univerzity, Howard Friedman a Leslie Martin, po mnohaletém výzkumu dospěli k jednoznačnému závěru. Lidé, jejichž otec s matkou se rozvedli, mají velikou pravděpodobnost, že své rodiče v budoucnu napodobí. A navíc zemřou o pět let dříve než jejich vrstevníci z úplných rodin.

Jen spokojení muži prý plodí spokojené potomky

„Výsledky studie mě vůbec nepřekvapují,“ řekl psycholog Karel Humhal. Sám dělá více než dvacet let posudky na děti z rozpadlých manželství a setkává se i s tragickými případy. „To, co vidím já, jsou dost drastické věci. Při rozvodu, který často připomíná lítý boj dvou dospělých, děti prožívají spoustu traumat a mnoho z nich se s nimi nevyrovná celý život,“ uvádí Humhal. Podle něj všechny stresující zážitky zkracují život.

Výsledky své studie kalifornští psychologové odhalují v knize, která letos vyšla v USA pod názvem Projekt dlouhověkosti. Zaměřovali se v ní právě na to, jak může rozvod rodičů ovlivnit kvalitu života jejich dětí v dospělosti. Vědci došli k názoru, že pro zdravý a spokojený život je velmi důležité šťastné manželství. A jen spokojení muži prý plodí spokojené potomky.

Rizika? Alkohol, hazard, drogy!

Život kratší o pět let není jediným rizikem, kterému musí děti z rozvedených rodin čelit. Více tíhnou i ke kouření a konzumaci alkoholu. Chlapci mají problém dokončit vzdělání a v zaměstnání se jim nedaří. Dívky se stávají silnými kuřačkami. „Když je dítě v úplné rodině, snižuje se riziko sklonu k hazardu, drogám a alkoholu,“ potvrzuje Karel Nešpor, z Psychiatrické léčebny Bohnice. „V případě rozvedených rodin může mít třeba matka na dítě málo času a dítě sáhne po alkoholu a cigaretách,“ tvrdí Nešpor. Proto by v rodinách, kde žije dítě jen s matkou, mělo mít vzor v »náhradním« otci.

Autor: INT, mel, ida, efr, mivrk