Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli špatné diagnóze šly málem na potrat!

ilustrační foto
18. října 2010 | 13:40

"Vaše dítě nemá puls, musíte jít na potrat." Přesně tato slova z úst lékařů slyšely dvě nastávající matky ve Velké Británii. Verdikt byl krutý. Po týdnu přišel další šok. Obě se dozvěděly, že se doktoři spletli. Nyní jsou šťastnými maminkami. Na utrpení, které zažívaly během doby, kdy si myslely, že o dítě přišly, ale nikdy nezapomenou. Oba případy se navíc staly ve stejné nemocnici. Tu ještě žádný trest nepostihl.

Joanna Barro (25) byla těhotná teprve osm týdnů, když jí lékaři řekli drsnou diagnózu, a sice že jejímu miminku přestalo fungovat srdíčko a zemřelo. Musí prý co nejdřív na potrat.

Slepá důvěra

Po týdnu trápení se, že přijde o vytoužené děťátko, přišla další rána. Tentokrát to ale byla dobrá zpráva. Doktoři Joanně řekli, že se spletli a že miminko v jejím lůně stále žije!

„Ve chvíli, kdy mi řekli, že je moje dítě mrtvé, jsem jim nevěřila. Byla to mateřská intuice. Trvala jsem na dalším testu. Do toho se jim ale moc nechtělo. Říkali mi, že mám těhotenství ukončit. Kdybych je poslechla, ztratila bych svoje děťátko. Nemůžu na to ani myslet,“ říká matka dnes tříleté Ruby.

„Řekli mi, že moje dítě zemřelo. A nechali mě v tom nějakou dobu. Byla jsem úplně na dně. Stále jsem se ptala, jestli jsou si jistí. Ale dva doktoři, kteří mi řekli, že si jsou stoprocentně jistí, mi dali leták o potratech a poslali mě domů s tím, že mám nechat průběh na přírodě. Vzpomněla jsem si na přítele Dana a plakala a plakala.  Nevěděla jsem, že by se doktoři mohli v téhle věci mýlit. Když mi řekli, že je mé dítě mrtvé, věřila jsem jim,“ vzpomíná na asi nejhorší chvíle svého života Joanna.

Sestřička byla v šoku

Dodnes má Joanna z otřesného zážitku z nemocnice noční můry. Když se totiž dostavila na předoperační vyšetření, dozvěděla se, že její miminko žije!

„Pamatuji si, že sestřička se dívala šokovaně a řekla: „Být vámi, tak na potrat nejdu, vaše dítě má tep.“ Byla jsem opravdu šťastná. Ale také jsem byla naštvaná, do jakého pekla mě poslali svou chybnou diagnózou,“ říká dnes Joanna a o své dcerce dodává: „Říkám jí, že je to moje zázračné dítě, protože jsem si opravdu myslela, že ji ztratím.“

A co na to nemocnice v Brightonu, ve které k nešťastnému omylu došlo? Její takemník Duncan Selbie napsal Joanně úřední, omluvný dopis, ve kterém pouze stálo: „Moc se omlouvám za způsobený stres, kterými jste si během prvních pár týdnů těhotenství musela projít.“

Stalo se to dvakrát

A Sofii Taylor (22) se stala stejná věc. Byla v devátém týdnu těhotenství, když se dozvěděla to samé, co Joanna. Lékařům ale absolutně nevěřila a vymohla si další vyšetření. Při tom doktoři zjistili, že jejich diagnóza byla mylná a že jejímu dítěti srdíčko stále bije.

Sofiin o pět let starší manžel Chris řekl s obavami v hlase: „Co když je takových omylů více?“

A tak Duncan Selbie opět sedl k počítači a napsal zděšeným rodičům trapnou omluvu, že měli Taylor nejprve poslat na druhé vyšetření, než jí řekli, že musí jít na potrat. Víc nic.

Špatná pověst

Nemocnice The Royal Sussex County Hospital, kde tyto dvě maminky zažily otřesný přístup, byla v roce 2005 v příšerném stavu. Během čtyř let se nějak dala dohromady a získala dokonce i pochvalu za svou čistotu a bezpečnost práce.

Letos v březnu ale přišly další dvě stížnosti. Dva pacienti si stěžovali, že jim opravdu není dobře. Personál ale asi jejich prosby o pomoc a další vyšetření ignoroval, neboť zemřeli.

VÝZVA

Stalo se vám nebo někomu z vašeho okolí něco podobného? Máte špatnou nebo naopak skvělou zkušenost z některé z českých porodnic. Nebo jste naopak rodila v zahraničí? Napište nám o tom. Vaše příběhy mohou pomoci ostatním ženám.
Pište na email: online@blesk.cz.
Autor: INT, mivr, lenak