Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šestiletá holčička je uvězněná v těle miminka

28. dubna 2011 | 06:45

Malé Gabby je šest let. Přesto nosí oblečení na novorozence, pleny a potřebuje každé tři hodiny kojeneckou láhev. Její život se zasekl ve třech měsících. Lékaři si nevědí rady. Dětí s podobným problémem je na světě jen šest.

Na první pohled vypadá jako novorozenec. Každého ale zarazí dlouhé blonďaté vlásky. Ty odpovídají holčičce jejího věku. Gabrielle Williams z Montany je totiž už šest let. "Novorozencem" však pravděpodobně zůstane navždy.

Šestileté děti obvykle měří okolo 1,2 metru a váží asi dvacet kilo. Gabby ale má jen 61 centimetrů a váží 4,5 kila. Zatímco její tři sourozenci rostou jako ostatní děti, ona zůstává pořád stejně velká.

Záhadná nemoc nebo genetická chyba?

Když se Gabby v roce 2004 narodila, nedávali jí lékaři žádnou šanci na přežití. "Její příchod na svět byl skutečně strašlivý," vzpomíná maminka Mary

Jako miminko Gabby svůj boj o život vyhrála, zůstala však uvězněná v těle novorozence
Autor: profimedia.cz
(37). "Lékař mi řekl, že nedýchá. Celý tým se dlouho snažil, než ji přivedl zpět do života. Pak už jsem si myslela, že je v pořádku. Jenže ona se vůbec nechtěla kojit. Neměla sací reflex. A když se to konečně naučila, nepřibírala vůbec na váze, ať vypila jakékoliv množství mléka. Nakonec mě poslali domů a upozornili mě, že si nemyslí, že přežije déle, než čtyři měsíce."

Její chromozomy jsou normální, ale všechny mají kognitivními (poznávací) poruchy. Jejich těla se nevyvíjejí jako koordinovaný celek, ale jako samostatné díly, které jsou mimo rozsah synchronizace. Gabby je slepá a nikdy nebude mluvit. "Pláče, když jí něco bolí a někdy se usmívá," říká Mary. "Je hodně pomalá, ale pozná, když jí drží maminka nebo babička drží ji . Má ráda ruch kolem sebe. Pozná, když jsou u ní její sestřičky a poslouchá jejich hašteření."



Naděje umírá poslední

Gabrielle je bohužel nevidomá, přesto okolí vnímá
Autor: profimedia.cz
"Vzali jsme si ji domů a rozhodli jsme se milovat ji takovou, jaká je," řekla Mary. "Gabby je pořád s námi. I když je to pro ni určitě těžší těžší, než pro většinu z nás." Nejhorší pro ni je to, že malá Gabrielle neumí říct, co ji trápí. Poslouchat, jak pláče a nevědět proč. "Pro každou mámu je hrozné, když slyší plakat své dítě a nemůže mu nijak pomoct," říká Mary.

Mary má se svým mužem Johnem kromě Gabby ještě čtyři děti. Dcerky Sophii (7) a Aleenu (3) a syna Anthonyho (4). A koncem března porodila další dceru. Vypadá to, že i ta je úplně v pořádku. "Celé těhotenství mě sledovali velmi pozorně, právě kvůli Gabrielle," říká unavená Mary. Kromě rodičů o holčičku pečuje i doktor Richard Walker z Floridské univerzity. Ten se snaží zjistit, co její stav způsobilo. Doufejme, že se mu to podaří a lékaři v budoucnu dokáží pomoci takovým dětem, jako je právě malá Gabby.