Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Susan: Je jí 59 let a chce druhé dítě

Susan se stala poprvé matkou v 57 letech, kdy porodila dceru Freyu (na snímku)
18. ledna 2010 | 11:42

Matkou v šedesáti? Proč ne. Alespoň takový názor zastává Britka Susan Tollefsen (59). Poprvé se stala matkou v 57 letech, kdy porodila dceru Freyu (2). Nyní zatoužila po druhém dítěti.

Pomoc při umělém oplodnění jí už nabídla tamní klinika. A z Tollefsen se tak zřejmě stane nejstarší matka v zemi, která touto cestou otěhotněla.

Susan se stala poprvé matkou v 57 letech, kdy porodila dceru Freyu (na snímku)
Autor: Isifa.com

Než porodila poprvé, ani netušila, že je v jiném stavu. Žena byla hospitalizována a lékaři jí oznámili, že má pravděpodobně rakovinu vaječníku. Až podrobnější vyšetření odhalila, že se nejedná o nebezpečnou bulku, ale že je Tollefsen těhotná.

Ona sama se přitom snažila několik let otěhotnět, vyhledávala pomoc dokonce i v Rusku. Bez úspěchu. Když se naděje vzdala, zjistila, že je ve 30. týdnu těhotenství.

Pocit být matkou se Tollefsen zalíbil natolik, že si přeje druhé dítě. „Jsem plná života. I když mi je skoro šedesát, jsem naprosto zdravá. Nevidím důvod, proč bych nemohla podstoupit umělé oplodnění,“ prohlašuje.

Ne všichni ale sdílejí stejný názor. Některé hlasy tvrdí, že mít děti v tak pozdním věku je sobecké a že ženy nemyslí na to, co bude s dětmi v budoucnosti. Nejenom v Británii je populární tzv. turistika za oplodněním. Tu praktikují většinou starší ženy, které cestují do zahraničí, aby tam podstoupily metodu umělého oplodnění.

Případ Tollefsen je nyní ostře sledován. Pokud jí klinika umožní otěhotnět, stane se Britka nadějí i pro ostatní ženy, které touží v pozdním věku po dítěti.

Autor: INT, vk