Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bratři Mário (7) a Adam (1): Oba bojují s rakovinou!

Edita Tomoriová (30) se syny Adámkem a Máriem. Oby chlapci mají rakovinu.
27. listopadu 2010 | 05:30

Rodina Tomoriových ze Slovenska bojuje s krutou nepřízní osudu. Nejprve lékaři zjistili rakovinu synu Máriovi (7), potom onemocněl i jeho mladší bratr Adámek (1). Oba bratři jsou nyní s rodiči doma v Kráľovskom Chlmci. Každou chvíli se ale může ozvat telefon a oni budou muset na nevyhnutelnou operaci.

"Trápíme se a je nám těžko, protože naše děti trpí a my jim nemůžeme pomoci. Věříme ale lékařům a tomu, že se oba naši chlapci jednou uzdraví," říká smutná, ale velice statečná máma obou kluků Edita Tomoriová (30).

Prvňákovi Máriovi zjistili lékaři zhoubný nádor v břichu i na krku. "Absolvoval dva cykly chemoterapie a už se zdálo, že je v pořádku. Potom ale onemocněl i Adámek, který má podobné komplikace s nádorem v bříšku a pod plícemi. Dál tak bojujeme s rakovinou," dodává Edita.

Rodina musí vyjít z 5000 na měsíc

Spolu nezaměstnaným manželem Máriem (30) musí uživit rodinu jen z mateřské ve výši 200 eur, tedy v přepočtu asi 5000 korun. Přitom jen za léky musí měsíčně zaplatit 50 eur. Přes vážná onemocnění obou synů ale neuspěli se žádostí o opatrovatelský příspěvek.

"O práci jsem přišel loni v létě po zkrachování kabelárny a nedaří se mi najít novou práci. Šel bych pracovat i do zahraničí, ale nevím, kdo by se tady staral o staršího syna, když bude manželka s mladším v nemocnici," říká Mário starší. Rodiče už nyní vědí, že Mária budou brzy operovat a zdraví přitom není ani Adam. "Musíme to překonat a nevzdávat se. Máme radost i z maličkostí a z každého dne. Protože pláč nám nepomůže," říká Edita Tomoriová.

Autor: Čas.sk, rvs