Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dívka ochrnula po běžném očkování!

28. března 2011 | 13:44

Rachel Attridge (17) náhle ochrnula následkem Guillain-Barrova syndromu. Nemoc z ní udělala sochu. Dýchala za pomoci přístrojů. Ale všechno kolem sebe vnímala. Ztrácela chuť do života. Naštěstí díky matce se po čtyřech měsících rehabilitace vrací k normálnímu životu.

Rachel byla normální teenager. Chodila do školy, bavila se s kamarádkami a řešila kluky. Jenže jednou v noci jí přepadly náhlé bolesti. Jela do nemocnice, ale tam ji dva lékaři poslali zpět domů s tím, že jde jen o chřipku. Na cestě zpět ale omdlela bolestí, kterou ji způsobil nervový šok.

Překvapivě ani přes zhoršení stavu se jí lékaři nepokusili pomoci. Jeden dokonce namítl, jestli není těhotná.

Vyděšená Rachel se tedy vydala s matkou 80 mil od domova do jiné nemocnice. Tam okamžitě diagnostikovali vzácnou variantu Guillain-Barrova syndromu. Rachel během pár dnů úplně ochrnula. Její zdravotní stav byl tak vážný, že skončila na přístrojích.

Byla jak socha

Nemohla se hýbat. Nemluvila. Dýchaly za ni přístroje a stravu dostávala trubičkou. Všechno ale vnímala. Nemohla se bavit ani smát. Jen ležela na posteli. Pomalu jí přecházela chuť do života.

Její matka Lynn trpěla, když se jí Rachel začal ztrácet před očima. "Hodně zhubla. Život ji už netěšil," vzpomíná Lynn. Rachel také musela být několikrát resuscitováná.

Mohlo za to očkování

Lékaři Lynn řekli, že za nemoc může na 99 % očkování. Úředníci ale souvislost s HPV vakcínou zamítají. Proti rakovině děložního čípku se ve Velké Británii nechalo očkovat přes 4 miliony dívek a další případy spojení s nervovým ochrnutím nebyly prokázány.

Nyní už je to rok, co byla Rachel v kritickém stavu. Vrátila se do školy a chce dokončit kurz péče o děti, aby mohla dělat vysněnou práci. Následky nemoci by měly vymizet do třech let. Když se po čtyřech měsících rehabilitace začal její stav zlepšovat, dělala její matka vše proto, aby jí vrátila životní elán. "Nikomu bych nepřála, aby zažil, to co já vloni. Ale stále se můj stav zlepšuje. Cvičím. A miluju každý nový den svého života!" dodává s úsměvem Rachel.

Autor: evak, INT, Klena