Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Holčička se učí žít jen s polovinou mozku

14. dubna 2011 | 05:00

Do dvou let byla jako každé jiné zdravé dítě. Pak se probudila s vyrážkou a horečkou. A za pár dnů rodiče šokovala hrozivá diagnóza. Milly prodělala mrtvici. Nemohla mluvit, ani se smát.

Zázračné uzdravení. I tak bychom mohli zakončit příběhu velkého utrpení malé holčičky z britského městečka Hoo. Milly navíc po prodělané mrtvici začala trpět epilepsií. Denně musela překonat i dvacet těžkých záchvatů. Bylo to vysilující pro ni i pro její rodiče, Mary (34) a Simona.

Lékaři byli bezradní

Hledali řešení, jak malé holčičce pomoct. Záchvaty totiž byly čím dál tím víc silnější. Milly musela celý den nosit helmu, aby si při pádu na zem neublížila. "V jednu chvíli stála, v dalším okamžiku už ležela na zemi. Při pádu se často zranila. Bylo to děsivé," vzpomíná Mary.

Lékaři se pokusili záchvaty kontrolovat. Vyzkoušeli sedm různých druhů léků. Nepomáhalo nic. Jediným řešením byl radikální chirurgický zákrok. Rozhodnout se pro něj však bylo pro rodiče těžké. Paradoxem totiž bylo, že během operace mohlo dojít k další mrtvici či dokonce krvácení do mozku.

Radikální operace Milly zachránila

Nakonec těžké rozhodnutí udělali a výsledkem byla sedmihodinová operace, kterou Milly letos v lednu podstoupila. Operatér levou stranu mozku "odpojil z provozu". Vše dobře dopadlo a holčička byla už za týden propuštěna domů.

Teď se znovu učí mluvit a jde jí to skvěle. "Její pokroky jsou ohromující. Nemůžeme uvěřit tomu, jak dobře to zvládá," říká Mary. "Levá strana mozku je důležitá pro mluvení a lékaři se obávali, že už nikdy nebude moci znovu promluvit. Naštěstí zbytečně." Milly se rychle zotavuje. Fyzioterapie pomůže posílit slabší pravou stranu. A záchvaty úplně vymizely.

Na začátku byla vyrážka

Mary a Simon si poprvé toho, že je v něco v nepořádku, všimli v říjnu 2009. Milly se probudila s vyrážkou a vysokou horečkou. 'Večer šla do postele v pořádku, ale druhý den ráno byla velmi podrážděná. Horko z ní sálalo a na těle měla malé rudé skvrny," vzpomíná na osudný den Mary.

Milly měla po probuzení po celém těle červené skvrny a vysokou horečku.
Autor: profimedia.cz

Dětský lékař příčinu nezjistil. Milly však bylo hůř a hůř. Nakonec ji rodiče odvezli do nemocnice, kde nakonec diagnostikovali Kawasakiho nemoc. Mary si navíc všimla, že dcerce visí dolů koutek úst. Vyšetření odhalilo prodělanou mrtvici. 'Znělo to neuvěřitelně. Nikdy by mě nenapadlo, že malé dítě může mít cévní mozkovou příhodu. Vždycky byla úplně zdravá," vypráví Mary.

Co je Kawasakiho nemoc?

Postihuje méně než jedno z pětadvaceti tisíc dětí. Jedná se o vzácné dětské auto-imunitní onemocnění, které způsobuje zánět krevních cév. K příznakům patří vysoké teploty, vyrážka a suché, popraskané rty. Častěji se vyskytuje u dětí Japonců, Číňanů a Korejců. Pokud se neléčí, může způsobit srdeční komplikace a může být smrtelné.

Autor: Lenka Chvostová, INT