Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

I přes zákeřnou nemoc se stala topmodelkou!

22. května 2011 | 16:56

Cassie Hawthorne (22) nikdy neměla jednoduchý život, trpí totiž cystickou fibrózou a musela podstupovat náročné fyzioterapie. Při jedné z nich byla vyzvána, jestli by se nechtěla nechat vyfotit do výroční knihy, a tak se dostala k fotografovi, jenž rozjel její kariéru.

V šestnácti letech po těžkých fyzioterapiích to pro ni bylo jako sen. "Mám ráda hezké oblečení a pěkný účes. Při modelingu jsem aspoň na čas mohla zapomenout na cystickou fibrózu. Navíc je tato práce perfektní z ohledu časového vytížení. Můžu si vybrat, kdy budu pracovat," řekla Cassie, která byla hlavní tváře řetězce Tesco nebo vlasového domu Umberto Giannini.

Mimo to se Cassie věnuje charitě. Ustavičně se snaží, aby bylo o cystické fibróze více informací a pomáhat stejně postiženým. "Vadí mi, že je cystická fibróza stále brána jako něco, co se dá chytit. Ale snad už je osvěta lepší."

Doktor sepsal pokyny

Na druhou stranu se ale jako každá mladá dívka snaží prožít každý den naplno. Má na paměti, že se jí může kdykoliv přitížit. Rozhodně se nebrání cestování. S přítelem a kamarády už byla několik měsíců v Austrálii a nyní plánuje několikaměsíční cestu po jihovýchodní Asii. "Máma se sice o mě bojí, ale jsem opatrná. Navíc mám u sebe pořád dostatek léků. Doktor mi navíc sepsal popis mého zdravotního stavu a pokyny pro lékaře, kdyby se mi kdekoliv na světě přitížilo," řekla nebojácně modelka.

Co je cystická fibróza

Jedná se o smrtelnou dědičnou nemoc, která postihuje hlavně dýchací a trávicí soustavu. Muži s tímto postiženým genem jsou většinou neplodní.  Prozatím se lidé s touto nemocí dožívají průměrně 32 let. Nemoc je neléčitelná.

Autor: evak