Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Céva z krávy zachránila Hannah život

14. března 2011 | 06:23

Kdo by si kdy pomyslel, že se lidé budou zachraňovat částmi ze zvířat. Malé Hannah z Anglie, která se narodila se srdečními vadami, ale kravská céva zachránila život! Ačkoli lékaři předpovídali to nejhorší, je jí už pět měsíců a vypadá to, že vše dobře dopadne.

Hannah Slater je jedno z dvojčat, která se mamince Charlotte narodila velmi brzy – už v osmadvacátém týdnu těhotenství! Její porodní váha byla pouhých 1,08 kilogramů. Doktoři tehdy řekli rodičům, že jedno z jejich dětí pravděpodobně nepřežije.

Osud ale zamíchal kartami a Hannah žije. Lékaři se totiž při pohledu na zoufalé rodiče rozhodli vyzkoušet průkopnickou metodu. Operaci, kterou ještě nikdy neprovedli. Implantovali miminku tepnu z krávy. “Je to zázrak. Céva z krávy zachránila naší dceři život,” řekla šťastná maminka britskému deníku The Sun.

Dvě operace během prvních tří měsíců života

Charlottino těhotenství nejprve probíhalo úplně normálně, vše bylo v pořádku. Ve dvacátém týdnu se ale zjistilo, že se jedno z dvojčat nedostatečně vyvíjí, a to právě co se týče cév. V praxi to znamenalo, že srdíčko hnalo moc krve do plic. “Byla to hrozná zpráva,” vzpomíná Charlotte.

Jakmile se jednovaječná dvojčata Hannah a Lauren narodila, začali lékaři nemocnice v Southamptonu s rychlou akcí. Kolem tepny Hannah uvázali speciální styčnu, která zpomalovala průtok krve. O tři měsíce později, když byla holčička natolik silná, aby zvládla další operaci, jí tam doktoři implantovali krční tepnu z krávy.

Když bylo děvčátku pět měsíců, konečně byla propuštěna domů. Vypadá to, že nakonec vše dobře dopadne, Hannah se daří skvěle! “To nejhorší už je za námi,” věří otec dvojčat David.

Autor: INT, mivr