Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dominik (2): Játra od mámy jeho tělíčko nepřijalo

19. ledna 2011 | 14:12

Dvouletý Dominik bojuje s rakovinou téměř celý svůj krátký život. Zákeřná nemoc napadla jeho játra, když mu bylo pouhých pár měsíců. Žádná z transplantací zatím neměla šťastný konec. Poslední šanci je operace v USA.

Pro jeho život udělají cokoliv

S obrovským trápením už více než rok žije rodina Dominika Béke (2) ze slovenské Mostové (okr. Galanta). Jejich milovaný synek trpí rakovinou jater, která mu již dvakrát transplantovali. Ačkoli krásný chlapce neustále balancuje mezi životem a smrtí, jeho nejbližší věří, že svůj boj vyhraje. Vědí však také to, že bez pomoci odborníků to nedokáže.

Tělíčko maminčino játra nepřijalo

Dominik se sice narodil už ve 33. týdnu, vážil pouhých 900 g, měřil 30 cm, pár měsíců po narození byl však v pořádku propuštěn domů. Noční můra Békeových začala na Štědrý den roku 2009. "Museli jsme jít do nemocnice v Galantě, odkud byl převezen do Bratislavy. Zde mu diagnostikovali rakovinu jater," vzpomíná na nejstrašnější zprávu svého života otec Peter (38). Naděje chlapečkovi svitla, když mu lékaři v německém Essenu transplantovali část jater, kterou mu darovala jeho matka. "Bohužel naše radost trvala pouze dva dny, protože jeho organismus je nepřijal. Na další operaci a výměnu jater měl pouze 48 hodin," popisuje se slzami v očích maminka Renáta (29). Dárce se nakonec našel a chlapeček dostal játra nová.

Rakovina zaútočila znovu

Nádor se však brzy objevil i na nich. "Po tří měsíční chemoterapii v Bratislavě nám oznámili, že na Slovensku nám už neumějí pomoci," řekl zoufalý otec, který okamžitě začal hledat jiné řešení. "Jako jediná možnost zůstala operace v USA. Zákrok v New Yorku by však stál 357 500 dolarů (v přepočtu cca 6,5 milionu), a to my nemáme," netají se Peter Béke. Celou částku musí rodiče uhradit do 20. února. Rodině Dominika nezbývá nic jiného, než věřit, že se najdou dobří lidé, kteří na operaci přispějí. "Zatím se vybralo asi 11 tisíc eur (v přepočtu necelých 270 000 Kč), věříme, že to dopadne dobře," říká otec. "Pokud by synek peníze už nepotřeboval, darujeme je Klinice dětské hematologie a onkologie na Kramárech, kde se Dominik i nyní léčí," dodává.
Autor: Čas.sk, Klena