Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Síla doteků ve vztazích: Proč jsou důležitější než samotný sex?

  • Síla doteků ve vztazích: Proč jsou důležitější než samotný sex?
    17. listopadu 2023 | 06:00

    Fyzický kontakt a doteky jako takové hrají v našich životech významnou roli a přesahují rámec pouhého sexuálního aktu.

    Jsou totiž prostředkem komunikace, skrze ně projevujeme své emoce a lásku. Navíc posilují a obohacují nejen partnerské, ale i mezilidské vztahy. A ačkoli se sexuální intimita často stává hlavním tématem našich vztahů, je důležité si uvědomit, že doteky představují opravdu mnohem víc než pouhou součást milostného aktu. Jsou totiž projevy výše zmíněné lásky, ale také porozumění, podpory či bezpečí, které ve svých životech tolik potřebujeme. 

  • Role při sexu

    Důležitou úlohu hrají i při milování, které je nedílnou součástí zdravě fungujících partnerských vztahů. Jak sama dobře víte, vrcholu můžete dosáhnout i sama, ale jistě nám dáte za pravdu, že právě s partnerem si celé dobrodružství a „splynutí“ mnohem více užijete. Doteky nás totiž propojují na mnoha úrovních a mají mnohem širší spektrum vlivů na naše tělesné a duševní zdraví. Jaký má tedy síla doteků význam nad rámec našeho sexuálního života?

  • Jazyk emocí

    Bez potřeby slov dokážou přenést hluboký význam a posílit naše mezilidské vztahy. Například objetí, polibek či pohlazení mohou vyjádřit náklonnost, sounáležitost, lásku či pochopení. Fyzický kontakt je totiž jazykem emocí a komunikace, který vám umožňuje vyjádřit vaše pocity.

  • Pohled odborníka

    Odpovídá psycholožka Mgr. Alexandra Hrouzková, Ph.D.

    Jak vnímáte vliv doteků na mezilidské vztahy? 

    Doteky – když jsou člověkem vítány – jsou zdrojem velmi příjemných pocitů, uklidňují, posilují pocit bezpečí, blízkosti, sdílení, důvěry, mohou být i projevem ubezpečení a podpory, že je vše v pořádku. Když působí takto pozitivně, posilují jak partnerské vztahy, tak přátelství.

    Jsou situace, ve kterých mohou naopak napáchat škodu? 

    Vždy je potřeba rozpoznat, zda je člověku dotek příjemný, zda je dotýkání se v dané situaci vhodné, žádoucí. Pokud je druhý člověk například rozrušený, je potřeba k němu přistupovat citlivě, nežádoucí dotyk by nemusel být vůbec vnímán pozitivně. Někteří lidé jsou také z různých důvodů méně kontaktní, příliš blízký kontakt od nepříliš blízkého člověka mohou vnímat nepříjemně.

  • Potřeba bezpečí

    Dalším pozitivním důvodem je pocit bezpečí, jak výše uvedla psycholožka. Už od narození vyhledáváme blízkost dalších lidí. Kontakt s rodiči a opatrovníky dětem dodává pocit bezpečí a pohody. Tato základní lidská potřeba se však nevytrácí ani v dospělosti. Proto není divu, že valná většina z nás v životě touží po lásce a kontaktu s dalším člověkem.

  • Snižují napětí

    Pokud se cítíme rozrušení, smutní či jinak v nerovnováze, dokáže například objetí doslova divy. Během něj se uvolňuje hormon štěstí, takže se rázem cítíme mnohem více v klidu a lépe. Jsou tedy jednoduchým způsobem, jak se dostat do pohody.

  • Stmelují vztahy

    Skrze ně budujeme své vztahy a prohlubujeme vzájemnou intimitu. Navíc nám umožňují komunikovat s druhými i v situacích, kdy pouhá slova nestačí.

  • Univerzální komunikace

    Jsou jazykem beze slov, takže nám umožňují komunikovat s lidmi bez ohledu na to, jakým jazykem hovoříme a odkud pocházíme. Jsou tím, co nás s ostatními propojuje. Díky nim můžeme vyjádřit podporu, solidaritu či pochopení, kdykoli a kdekoli se právě nacházíme.

  • Léčebné účinky

    Na blahodárnou sílu doteků byly provedeny mnohé studie, které ukazují, že mají opravdu velký léčebný potenciál. Fyzický kontakt totiž může pomoct pacientům zotavovat se lépe a rychleji po operaci, snižovat bolest u lidí trpících chronickými onemocněními či zlepšovat psychické zdraví. Masáže a další formy terapie dotekem jsou běžným způsobem, jak pomoct lidem zvládat stres, úzkost i depresi.

  • Ukazatel důvěry a respektu

    Když se někoho dotýkáte, projevujete mu tím důvěru a respekt. Dáváte tak najevo svou otevřenost, přijetí a toleranci. Když jste schopna druhému člověku poskytnout fyzický kontakt, ukazujete mu, že mu věříte a jste otevřená pro další prohloubení vašeho vzájemného vztahu. Bez doteků si nemůžete být opravdu jistá, jestli o vás má partner zájem.

  • Sociální fenomén

    V sociálním kontextu jsou doteky klíčovými projevy lidského spojení, které přispívají k vytváření zdravé a šťastné společnosti. Rozvíjení respektu, empatie a tolerance v rámci fyzického kontaktu může vést k lepšímu porozumění a smíru mezi lidmi.

  • Projevujte lásku

    Doteky umožňují snadnější propojení s dalšími lidmi a získání pocitu blízkosti a vnitřní pohody. Nezapomínejte tedy na jejich velkou sílu a důležité postavení v našich životech a projevujte svou lásku, city a náklonnost ostatním každý den.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE. 

Autor: Lucija Veselá
Klíčová slova:  láska a vztahy, vztahy
Diskuse ke článku
.