Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Znásilnění? Mohla si za to sama, myslí si téměř polovina českých mužů

Ne, za znásilnění si opravdu nemůžeme samy!
30. listopadu 2016 | 09:11

Žena si za znásilnění může sama. Byla moc vyzývavě oblečená, rozverná. Je to její problém, nemá chodit v noci sama domů, to si o to vyloženě koleduje. A takhle bych mohla pokračovat dál. Je smutné, že více než čtvrtina všech Evropanů si myslí, že si za to můžeme samy. Díky, chlapi! Hned se nám tu žije lépe.

Nikdy by mě nenapadlo, že v civilizované zemi ve 21. století uslyším větu: "Však ona si za to znásilnění může sama." Bohužel i takoví lidé se v mém okolí objevili. A poslední průzkum ukazuje, že to není ojedinělý případ. Stejně uvažuje více než čtvrtina Evropanů. Respektive čtvrtina mladých evropských chlapů. Průzkumu, který zveřejnila Evropská komise, se totiž účastnili pouze muži. 

Zatímco v severských státech, jako jsou Norsko, Švédsko, Finsko, tohle napadne pouze 6 až 15 procent dotázaných, v České republice je to mezi 35 a 45 procenty. Lépe než my na tom jsou všichni naši sousedé kromě Slováků, dále pak Italové, Španělé nebo Angličané. Hůře už pak jsou na tom jen Maďarsko a Rumunsko. (Mapu si můžete prohlédnout zde.)

Neovládáš se? Jdi se léčit! 

Odvažte se v baru!
Autor: Shutterstock.com

Tím respondenti vlastně vědomě přiznávají, že když vidí ženskou v krátké sukni nebo ženu, která jde pozdě večer domů sama, tak ji klidně můžou přepadnout, protože "si o to koleduje". Právě totiž vyzývavé oblečení a noční cesty jsou jedněmi z argumentů. Mezi další patří to, že je žena opilá, často střídá sexuální partnery, nevyslovila před pohlavním stykem jasné a zřetelné NE, případně s mužem dokonce flirtovala. 

Nepochopím, jak akt násilí, jako je sexuální atak vůči ženě, může někdo považovat za věc normální, ba dokonce si myslet, že jde "o vyprovokovanou akci". Ženy přece nejsou jen odhalené nohy, prsa ve výstřihu a boky v obepnutých šatech. Neslouží pouze k ukojení mužských potřeb. Chápu, že pěkná ženská může hrát na mužovy nejnižší pudy, ale ten se přece musí umět ovládat. Jestli ne, patří na léčení. Člověk, který nezvládá korigovat své chování, nepatří do civilizovaného světa. Navíc pokud je tím chováním násilí.

Žádné polehčující okolnosti

I kdyby žena šla sebečernější uličkou, na vysokých podpatcích a s krátkou sukní, nesmí to být pro muže polehčující okolnost pro to, že na ni zaútočil. Pořád je to znásilnění. Pořád ten chlap násilím provedl něco proti její vůli. Navíc věc tak intimní, že může ovlivnit ženino další nahlížení nejen na samotný sexuální život, ale i na mužské pokolení. 

Může si žena za znásilnění sama?
Autor: Shutterstock.com

Pro znásilnění by nemělo být nic polehčující okolností. Nebo pak budeme ospravedlňovat i další násilné skutky? Může si za to sama, že ji manžel mlátí, vždyť "je to kráva"? Může si za to sám, že ho okradli, když "je blbej a důvěřivej"? Může si za to sám, že ho zabili, neměl mu "přebrat ženskou"? Nechci žít ve světě, kde se fyzické násilí jakkoliv omlouvá. 

Mimochodem – nejvíce mužů zastávajících tento názor žije ve východní Evropě. A k těm se řadí i Češi. Máme proč být na své chlapy hrdé!

A co vy? Myslíte si, že si někdy za znásilnění může žena sama? 

Video se připravuje ...
Sebeobrana: Přepadení na ulici? Naučte se tyto dva pohyby, abyste se ubránila! • VIDEO: Adam Balažovič