Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Animovaný Zuřivec pomáhá obětem domácího násilí: Podívejte se na ukázku!

25. listopadu 2016 | 06:00

Jen za první půlrok letošního roku policie z domu vykázala skoro sedm set lidí kvůli domácímu násilí. Některé z nich dokonce opakovaně. Bohužel je to pouze zlomek všech pachatelů, oběti se totiž často bojí přiznat, že je jejich partner týrá. V některých případech je partner dokáže tak zmanipulovat, že mají dojem, že si za to vlastně mohou samy – tak proč to oznamovat? Zlepšit povědomí o domácím násilí má animovaný film Zuřivec. 

Kdo to nezažil, nedokáže si představit, co to domácí násilí je. Rozhodně do něj nepatří pouze fyzické útoky, mnohem častější je psychický teror, který může mít mnoho podob. Alfou a omegou je vždy omezování osobní svobody, které se může projevit klidně i tím, že muž ženě sebere všechny peníze, o které si ona pak musí potupně říkat. A rozhodně to nejsou peníze na drahé oblečení, ale i na takové běžné věci, jaké každá z nás potřebuje, jako jsou třeba hygienické potřeby. 

Nejde jen o fyzické útoky

Právě kvůli tomu, že je domácí násilí často prezentováno "jen" jako fyzický útok, mnoho žen si nemusí vždy připouštět, že by svůj problém měly řešit. I to chce změnit nový film Zuřivec, který vznikl na základě skutečného příběhu, který byl vyprávěn během terapie v jednom z center norské organizace Alternativa násilí (ATV), která poskytuje pomoc lidem páchajícím násilí a lidem násilí vystaveným.

Jana se svého partnera bála.
Autor: Shutterstock.com

"Myslím si, že význam filmu spočívá taky v tom, že otevírá násilí z pohledu všech aktérů, aniž by je odsuzoval, a zároveň odsuzuje násilí jako takové. Film vlastně ukazuje násilí v jeho závažnosti i to, jak je strašně zraňující, ale neodsuzuje jednotlivé lidi," popisuje psycholožka Barbara Jakobsen, která s ATV spolupracuje. Film totiž neřeší pouze role obětí, ale i násilníků, kteří musí to páchané zlo zastavit.

Video se připravuje ...
Ukázka filmu Zuřivec. • VIDEO: Youtube/BPŽ

Nová pomoc při terapii 

V Norsku se film běžně používá při terapiích. Má pomoci obětem pochopit situaci a ukázat, že to není jejich vina. Teď se film dostal i do České republiky. Premiéru české verze filmu zhlédla a s touto formou využití filmu se podrobně seznámila dvacítka odborníků z ČR, a to při studijní cestě do Norska pořádané Nadací OSF, která se problematice domácího násilí dlouhodobě věnuje.

Film podle skutečnosti

domácí násilí
Autor: Shutterstock
Nyní se tak dostane k policistům, terapeutům, sociálním pracovníkům, psychologům, učitelům a dalším, kteří s videem mohou nakládat ať už v případě terapie nebo prevence. "Cítila jsem, jak i mezi odborníky panuje velký rozpor, jak je pro ně těžké bojovat o prostředky, jak společnost o násilí nemluví a jak je těžké prosadit, aby se pracovalo s oběma skupinami lidí zahrnutých v problému násilí. Myslím si, že ten film otevírá prostor k diskusi, aniž by nás jakýmkoli způsobem omezoval, a tím nás inspiruje ke spolupráci," vysvětluje důvody, proč využít film v českých podmínkách, Barbara Jakobsen.

Animovaný film Zuřivec je natočený podle skutečných událostí. Jsou v něm popsány reálné příběhy lidí, kteří si prošli peklem. O domácím násilí je nutné mluvit neustále, což se ale příliš neděje. Tím spíše bychom se měli dnes, v Mezinárodní den proti násilí na ženách, snažit na toto téma rozpoutat diskusi.