Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vážně bylo dřív lépe? Podívejte se, jak žily ženy před sto lety

Profesionální prádelna v roce 1910
14. prosince 2016 | 12:00

Často slyšíme, nebo dokonce sami říkáme, že dřív se žilo a bylo lépe. Jenomže je to vážně pravda, nebo máme jen tendenci si minulé časy idealizovat? Ve skutečnosti to totiž nebyla taková pohádka, jak se nás snaží přesvědčit nejrůznější filmy a seriály odehrávající se v dobách minulých. Jak se žilo ženám před sto lety?

Dokážete si představit, jak vypadala například péče o domácnost našich prababiček? Pralo se jednou za několik týdnů, ve středních vrstvách častěji. Ovšem ručně, na valše, s pomocí rejžáku, vločkového mýdla a krystalické sody. A při té příležitosti došlo i na výměnu spodního prádla.

V hospodách se nejedlo, žena vařila celé rodině (často byla v domácnosti), muži buď chodili z práce na oběd domů, nebo si s sebou nesli bandasku s jídlem. V den, kdy bylo velké prádlo, se rodina s jídlem musela uskromnit. Na vaření, které jinak zabralo mnohem víc času než dnes v době polotovarů, nebyl tehdy čas.

Jaký byl tehdejší jídelníček, jak se pracovalo a co změnila průmyslová revoluce? To, společně s rozsáhlou fotogalerií, najdete ZDE.

Autor: red