Umíte si koupit čokoládu? Musí mít 60 až 80 procent kakaa

Kvalitní čokoláda by neměla obsahovat žádné ztužené tuky, ale pravé kakaové máslo. A velké množství kakaa.
Kvalitní čokoláda by neměla obsahovat žádné ztužené tuky, ale pravé kakaové máslo. A velké množství kakaa.
Foto: Shutterstock.com
23. ledna  2015 
 06:00

Kvalitní čokoládu poznáte mimo jiné podle obsahu kakaa. Ty dobré ho mají 50 procent a více, při hubnutí je ideální obsah 60 až 80 procent. Pravda, taková čokoláda se lidem, kteří na ni nejsou zvyklí, může zdát poněkud hořká. Každopádně se vyplatí číst obaly a studovat rozdíly mezi jednotlivými výrobky. 

Ani když hubnete, nemusíte se vzdávat čokolády úplně. Popravdě řečeno, kousek této sladkosti je většinou lepší volbou než většina jiných, ať už jde o bonbony, dorty nebo nějaké sušenky a takzvaně čokoládové tyčinky. 

Samozřejmě, deset deka čokolády má více než dva tisíce kilojoulů, ať je kvalitní nebo ne. Je dobré uvědomit si, že čokoláda se musí jíst v přiměřeném množství nejen kvůli cukru, ale také kvůli tuku. A ten zejména v levných výrobcích nepatří k nejkvalitnějším. Proto je tak důležité vybírat si skutečně dobrou čokoládu. 

Největší hrozbou jsou trans-nenasycené mastné kyseliny, které bývají ve výrobcích, v jejichž složení najdete částečně ztužené tuky. Studie prokázaly, že trans-nenasycené mastné kyseliny poškozují srdce a cévy.

Ne vždy je však snadné zjistit, zda je vybraný výrobek obsahuje, či ne, protože výrobci musí uvádět energetickou hodnotu a použité suroviny, nemusí je však už dále rozvádět. 

Čokolády se od sebe liší i množstvím použitého cukru, v kvalitnějších výrobcích by ho mělo být méně. A vždy je ho méně v čokoládách hořkých než mléčných. Na druhou stranu – i mezi mléčnými výrobky se najdou kvalitní kousky, jejichž výrobci použili jen vybrané suroviny nejvyšší jakosti, ať už jde o kakao nebo složení tuků. 

 

Nejhorší jsou polevy

 

Autor: Shutterstock.com
Fórum zdravé výživy před časem hodnotilo složení tuku z hlediska výživové hodnoty u běžně prodávaných čokoládových výrobků - většina z nich neprošla.

 

Ukázalo se také, že vůbec nejhorší složení měly čokoládové polevy na müsli tyčinkách a podobně, ačkoli právě ty mnoho lidí považuje za zdravější než poctivou čokoládu. 

 

Ta, kterou vám doporučí každý výživový poradce, by měla mít 60 až 80 procent kakaa – bude stejně energeticky výživná jako druhy s třiceti a méně procenty, ale vzhledem k nízkému obsahu cukru vás po ní do půlhodiny nepřepadne záchvat hladu. A to se rozhodně počítá. 

 

Ba co víc, některé studie ukazují, že samotné kakao nebo výrobky, v němž je ho vysoké množství, mohou tělu vyloženě prospět. Přičítá se jim mimo jiné kladný vliv na zpomalení stárnutí buněk. 

 

Neplatí přitom, že dobrá čokoláda stojí nejméně padesát korun za tabulku, řekněme, že se dá pořídit už kolem třiceti, výjimečně i za méně. Dobrou volbou pro člověka, který nevyhledává hořkou čokoládu, tak může být třeba klasika v podobě mléčné čokolády Orion – obsahuje 30 procent kakaa. Pravda, ve složení je první cukr, ovšem nenajdete tu ztužené tuky, ale poctivé kakaové máslo. Podobně je na tom také oblíbená Milka, ovšem ani jeden z těchto výrobků se nedá doporučit při hubnutí vzhledem k množství cukrů. Zdánlivě podobné složení má i mléčná čokoláda Figaro, ale kakaa je jen 25 procent, zato ve složení se objevuje kromě kakaového másla a mléčného tuku také tuk rostlinný, což u čokolád většinou nevěstí nic dobrého. 

 

 

Zapomeňte na pomazánky, nugátové pochoutky či kakaové nápoje


Pokud máte sáhnout po čokoládě, klidně si dejte oříškovou, ale vyhýbejte se plněným druhům, protože náplně většinou obsahují především tuk. 

A pokud možno se úplně vyhněte výrobkům, které ač obsahují nějaké to kakao, v názvu nesou slova jako pomazánka nebo pochoutka. Není náhoda, že jim zákony upřely slovo čokoláda, protože na to obsahují příliš málo kakaa, a naopak mnoho cukrů a tuků. 

Hořká čokoláda musí dle norem obsahovat alespoň 35 procent kakaové sušiny, mléčná 25 procent. A je asi jasné, že když se nějaký výrobek prodává za méně než deset korun (tabulka o váze 100 gramů), mnoho kakaa zkrátka obsahovat nemůže, protože jinak by šlo o prodej těžce  pod cenou. 

Klasikou je třeba Nugátová pochoutka Zora, v jejímž složení se hned na druhém místě za cukrem vyjímá právě nedoporučovaný ztužený tuk. Procentuální obsah kakaa výrobce neuvádí. Mimochodem, tabulka váží jen 90 gramů. 

Mimochodem, do kategorie čokoládových pochoutek patří i výrobky, jako je třeba populární Toffifee, které mnoho lidí vzhledem k – o něco vyšší – ceně automaticky považuje za výrobek s vhodnějším složením. Ale kakaa je v něm pouhých 12 procent, nicméně nejde o čistě čokoládový výrobek, protože jsou v něm i oříšky a karamel. Podle složení na obale v něm nenajdete ani žádný ztužený tuk. I když je otázka, co všechno zahrnuje pojem rostlinný tuk. 

Do zapovězené kategorie tak patří i různé oříškové či arašídové pomazánky s kakaem či instantní čokoládové nápoje. Jejich energetická hodnota se pohybuje kolem 220 kJ na hrneček. Jeden čtvereček dobré čokolády, která dokáže vaši chuť na sladké uspokojit daleko lépe, má podle velikosti 40 až 200 kilojoulů.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji