V jednom sáčku oříšků je víc energie než ve smaženém řízku

Lněná semínka jsou perfektním zdrojem vlákniny.
Lněná semínka jsou perfektním zdrojem vlákniny.
Foto: Shutterstock.com
22. ledna  2015 
 15:30

Slané arašídy nejíte, protože dobře víte, že jsou podobně nezdravé a tučné jako bramborové chipsy. Ale kešu oříšky nebo mandle si dopřejete, vždyť nejsou pražené, smažené ani solené, a navíc plné prospěšných minerálních látek a vitaminů? Bohužel, tak jednoduché to není, oříšky jsou všechny energeticky hodně vydatné, a proto je třeba jejich denní příjem hlídat. Semínka jsou o něco dietnější, ale také poměrně tučná. 

Jeden, dva, tři, čtyři, pět... Tak nějak byste měli počítat, jakmile vás přepadne chuť na oříšky. A je celkem jedno na jaké, více než dva tisíce kilojoulů na deset deka mají všechny. Pro srovnání – to je zhruba tolik, kolik přijmete v běžném obědu. Nebo tolik, jako kdybyste snědli tabulku čokolády. 

 

Je pravda, že oříšky jsou nabité tím, co nám mnohdy chybí – jsou plné bílkovin a také mastných kyselin (chrání srdce a cévy, zpomalují stárnutí buněk), výhodou je i jejich nízký glykemický index, který nás skvěle zasytí. 

 

Ale stačí jich skutečně málo. Ostatně, počítejte s námi – tabulka jasně ukazuje, že sáček oříšků má většinou více energie než desetidekový smažený vepřový řízek, kterému napočítáme 2370 kilojoulů. 

 

Potravina Energetická hodnota ve 100 gramech
Kešu  2530 kJ
Arašídy  2510 kJ
Pistácie  2600 kJ
Lískové ořechy  2870 kJ
Pekanové ořechy  2900 kJ
Para ořechy  2900 kJ
Lněné semínko  1510 kJ
Slunečnicové semínko   2500 kJ
Mák   2180 kJ
Chia semínko  2200 kJ

 

Je nicméně pravda, že když oříšky, tak pokud možno v přírodní podobě – vyhněte se těm, které jsou solené, různě pražené nebo obalované ve zdánlivě čokoládových nebo jogurtových polevách. Jsou ještě mnohem vydatnější, a navíc je těžké zůstat jen u několika málo kousků. 

Nebo rovnou přejděte na semínka – jak ukazuje naše tabulka, jsou v průměru přece jen o něco méně vydatná než ořechy, ačkoli to také neplatí o všech. Stačí se podívat, jak na tom jsou třeba ta slunečnicová. 

Hitem poslední doby jsou chia semínka, měla by být zdravější než většina ostatních, protože jsou mimořádně bohatá na vlákninu, antioxidanty a vitaminy. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji