Trauma po porodu syna zajídala a mohlo to skončit smrtí. Zachránila ji operace!

Z obézní a vystresované matky se po zhubnutí stala úplně jiná žena
Foto: profimedia.cz
7. listopadu  2020 
 06:00

Osmadvacetiletá Leah Punch z irského Corku trpěla dlouhé roky obezitou a vše se zhoršilo poté, co porodila syna Shaye. Leah prodělala posttraumatickou stresovou poruchu, kterou "léčila" hlavně jídlem. Žena se projedla k neuvěřitelným sto osmatřiceti kilogramům. Na doporučení lékaře se nakonec rozhodla podstoupit chirurgické zmenšení žaludku, a to jí změnilo život. Dnes váží o polovinu méně a je šťastná jako nikdy dřív.

Mladá žena z Irska s váhou téměř sto čtyřicet kilogramů promluvila o tom, jak po porodu svého syna Shaye změnila svůj život. Ve věku dvaadvaceti let Leah Punch z Mayfieldu zjistila, že je ve dvacátém šestém týdnu těhotenství. V lednu roku 2014 porodila císařským řezem svého chlapečka, a i když neměla při porodu žádné komplikace, cítila extrémní únavu a bolesti. Myslela si ale, že tímto si prochází každá novopečená matka. Během stejného týdne, kdy byla propuštěna z nemocnice, si ale uvědomila, že něco není v pořádku. „Nevěděla jsem, jak se cítit sama sebou. Jednu minutu jsem nemohla dýchat a další minutu jsem byla v pořádku. Bylo to opravdu divné. Přicházelo to ve vlnách," popisuje své pocity po porodu Leah Punch. Následně se vrátila do nemocnice na vyšetření a byla okamžitě přijata na jednotku intenzivní péče.

Leah Punch, která si měla ve dvaadvaceti letech užívat nejlepší období svého života, nedokázala pochopit, proč musí být hospitalizována na JIP. Podle všeho jí selhávaly plíce a po císařském řezu dostala septikémii a pseudomonádovou infekci. „Bylo to děsivé. V jedné fázi jsem si myslela, že umírám. Nikdy na to nezapomenu. Pamatuji si, že jsem psala otci svého syna, ať se o něj po mé smrti postará. Cítila jsem, jak ze mě život doslova vyprchává. Bylo to to nejděsivější, co jsem kdy zažila,“ vzpomíná Leah. Shayovi byl téměř jeden měsíc, když mladou ženu z Irska propustili z nemocnice. Leah si s sebou domů odnesla nemalé trauma, které začala řešit jídlem. Její nadváha už jí však značně ovlivňovala život, a tak se zapsala do hubnoucího programu. Ten jí v hubnutí pomohl, ale Leah chtěla zhubnout o mnohem více a rychleji, proto šest let od porodu odcestovala do Litvy. Zde podstoupila chirurgické zmenšení žaludku. To se ukázalo jako zásadní rozhodnutí v boji s kilogramy navíc.

Po návratu domů hledala Leah na Instagramu někoho z Irska, kdo by dokumentoval podobnou cestu hubnutí, ale nikoho takového nenašla. Proto se rozhodla založit vlastní instagramový účet (@bypassleah) a začala sdílet vlastní zkušenosti. Dnes je sedmadvacetiletá Leah na váze dvaasedmdesát kilogramů a nemůže uvěřit, že se jí opravdu podařilo změnit svůj život. „Kdybych si loni pomyslela, kde dnes budu, nevěřila bych tomu," říká matka syna Shaye, která věřila, že uspěje, ale netušila, jak velkého pokroku dosáhne. „Nikdo nemůže prasknout tu mou šťastnou bublinu. Dokonce i během této pandemie jsem nejšťastnější, co jsem kdy byla," tvrdí žena z irského Corku. Poselství, které by si lidé měli odnést z jejího příběhu, zní: „Nikdy se nevzdávejte!“

Video se připravuje ...
Super tělo s Bleskem pro ženy: Jak správně dělat plank? • VIDEO: Martin Mol

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji