Oběť domácího násilí řešila trauma jídlem. Až v posilovně našla štěstí i lásku!

Yanyah Milutinovic z New Yorku získala díky posilování svou postavu snů!
Foto: profimedia.cz
28. března  2020 
 06:00

Třiatřicetiletá Yanyah Milutinovic z USA žila pět let v noční můře. Z traumatu, které utrpěla jako oběť domácího násilí, se dostávala pomocí jídla. Při pohledu do zrcadla se ale přestávala poznávat, a tak začala pravidelně cvičit. Ve stejné době potkala svého nynějšího manžela, s ním po dvouměsíčním vztahu otěhotněla. Cvičit ale nepřestala, a to až do jednačtyřicátého týdne těhotenství. Po porodu se jí podařilo zhubnout o čtyřicet kilogramů!

Osobní trenérka z New Yorku se už od dětství věnovala sportu. Od čtyř let věku hrála fotbal, dále plavala, hrála basketbal, běhala sprinty a vynikala svým výkonem v karate. V dospělosti si však během pěti let ve vztahu s násilníkem osvojila nezdravé stravovací návyky, včetně pití alkoholu. "Od šestnácti let jsem nedělala vůbec žádný sport. Až o dvanáct let později jsem se zamilovala do fitness," vysvětluje mladá žena, která vážila osmdesát kilogramů, když začínala opět cvičit. Díky zdravému životnímu stylu Yanyah výrazně zhubla a z posilování se stala její terapie. Tomu všemu ale předcházela tvrdá dřina, a to především po duševní stránce.

Během života s násilníkem její život přestal dávat smysl. "Přítel mi jednou rozbil hlavu lahví jacka danielse. Krvácely mi oči i ústa," svěřuje se žena, která trpěla v násilnickém vztahu celých pět let. "Škrtil mě pod studenou sprchou, udeřil mě o talíř s jídlem, cihlovou zeď nebo mě hodil na zem a mlátil mě pěstí," pokračuje. Přestože se Yanyah nakonec odhodlala násilníka opustit, propadla alkoholu a nezdravému jídlu. "Jednoho rána jsem se opět probudila s kocovinou a při pohledu do zrcadla jsem pochopila, že i když s ním už nejsem, stále jsem ta oběť. Tentokrát jsem si ale ubližovala sama, a to nezdravým způsobem života," vysvětluje třiatřicetiletá trenérka fitness.

Právě toho dne se Yanyah rozhodla pro velkou změnu. Opláchla si obličej a pár hodin nato vyrazila poprvé do posilovny. Na tento okamžik vzpomíná jako na začátek své cesty ke štěstí, na které se ani jednou neohlédla zpět. Začala cvičit i desetkrát týdně a v posilovně potkala také svou pravou lásku: třicetiletého Risela Martineze. Ten byl pro ni v období zotavování se velkou oporou. Už po dvou měsících vztahu s ním Yanyah otěhotněla. Byla však odhodlána držet se své rutiny, a tak nadále třikrát až pětkrát týdně cvičila. "Až do osmnáctého týdne jsem trpěla nevolnostmi, ale pak jsem zjistila, že mi cvičení pomáhá cítit se lépe," tvrdí Yanyah, která už dva měsíce po porodu zhubla o prvních šest kilogramů.

Fitness motivace ji po celou dobu neopustila, a jakmile to šlo, vrátila se ke své obvyklé rutině, tedy zvedání činek čtyřikrát až šestkrát do týdne. "Risel a já jsme se v péči o dítě střídali, abychom na sobě mohli neustále pracovat," vysvětluje maminka dcery Smiljany. Yanyah se cítila po každém tréninku mnohem lépe, protože cvičením uvolnila nahromaděný stres i úzkost. "Žádné zvíře si v přírodě během ani po porodu nemůže dovolit pauzu. Je stvořeno k neustálému pohybu, například při lovu, a tím bychom se měli řídit i my," radí závěrem žena s nelehkou minulostí.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji